Ziua Comemorării Holocaustului: 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz
Parlamentul European va marca pe 29 ianuarie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie) cu un discurs special al lui Corrie Hermann în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va deschide ședința solemnă pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, miercuri, 29 ianuarie, la ora locală 12.00 (13.00 ora României). Intervenția va fi urmată de spectacol muzical cu interpretarea concertului lui Pál Hermann, informează un comunicat al Parlamentului European.
Corrie Hermann se va adresa apoi eurodeputaților și va vorbi despre tatăl său, violoncelistul și compozitorul de origine maghiară Pál Hermann, pe care naziștii l-au ucis în 1944. Spectacolul muzical va include violoncelul său original Gagliano.
După ce deputații vor păstra un minut de reculegere, ceremonia se va încheia cu o interpretare muzicală a piesei „Kaddish” de Maurice Ravel.
Puteți urmări ședința solemnă în direct accesând acest link.
27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, fiind desemnată de Rezoluția privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), din anul 2005. La 27 ianuarie 1945, Armata Roșie a eliberat lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau.
Rezoluția îndeamnă toate națiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului și să încurajeze dezvoltarea de programe educaționale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid. Aceasta solicită conservarea activă a siturilor Holocaustului care au servit drept lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori
Cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate în fiecare an o serie de manifestări și de activități la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York și la birourile ONU din întreaga lume.
Corrie și Pál Hermann
Născut pe 27 martie 1902 la Budapesta, Pál Hermann a fost student al lui Béla Bartók și considerat unul dintre cei mai buni violonceliști ai epocii sale. S-a mutat la Berlin în anii 1920 și a susținut concerte în toată Europa pe violoncelul său Gagliano.
În 1933, Hermann a fugit în Belgia și Franța. După arestarea sa de către naziști în Toulouse în 1944, el a reușit să arunce un bilet din tren, cerând ca violoncelul Gagliano să fie salvat de naziști. Biletul a fost găsit și un prieten al lui Hermann a mers 100 de kilometri pentru a salva instrumentul. El a intrat în casa lui Hermann, a înlocuit instrumentul Gagliano cu unul mai mic și a fugit cu cel original legat pe spate.
Hermann a fost ucis de naziști într-un lagăr din Țările Baltice în 1944. Violoncelul său a fost redescoperit 80 de ani mai târziu, fiind folosit de un concurent în Competiția Regina Elisabeta. În cadrul sesiunii plenare comemorative, fiica lui Pál Hermann, Corrie (Cornelia) Hermann, în vârstă de 92 de ani, va povesti despre tatăl său, despre soarta sa tragică și activitatea sa.