Zeci de morți și peste o mie de răniți la granița dintre Israel și Gaza, înainte de inauguarea ambasadei SUA la Ierusalim / VIDEO
Cel puțin 41 de palestinieni au fost uciși și aproape 1800 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, cu câteva ore înainte de inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim. Israelul afirmă că trupele sale au folosit muniție de război pentru a împiedica distrugerea sau spargerea gardului de la granița cu Fâșia Gaza.
Guvernul palestinian acuză Israelul de comiterea unui "masacru îngrozitor" în Fâșia Gaza. La rândul său, Turcia a estimat că Statele Unite împart cu Israelul responsabilitatea pentru "masacru", informează Adevărul.
Mii de palestinieni s-au adunat luni dimineață în diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fâșia Gaza și Israel, iar grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de armata israeliană.
Pe de altă parte, serviciul de securitate intern israelian - Shin Bet - a anunțat că membri ai mișcării palestiniene Hamas intenționează să treacă gardul de la frontiera cu Israelul dacă demonstranții palestinieni doboară bariera de securitate.
Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de președintele american Donald Trump, când acesta a anunțat și recunoașterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel - decizie ce a marcat o ruptură față de ultimele decenii de diplomație americană și care a generat satisfacție în rândul israelienilor și mânie printre palestinieni.
Președintele SUA, Donald Trump, a catalogat pe Twitter transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim drept „o zi mare pentru Israel“.
„Ne pregătim pentru ceremonia de la ora 09:00. O zi mare pentru Israel!“, a scris Trump pe rețeaua de socializare, adăugând că postul de televiziune Fox, pe care-l urmărește în fiecare dimineață, transmite în direct ceremonia de la Ierusalim.
Palestinienii percep drept o ”provocare” data aleasă, înainte cu 24 de ore de comemorarea "Nakba" - ”catastrofa” -, care a constituit-o înființarea Israelului pentru sute de mii dintre ei, izgoniți sau care au fugit de acasă în 1948.