Zborul lui Hess în Scoţia, motiv de şantaj pentru Stalin
Zborul lui Rudolf Hess în Marea Britanie l-a făcut pe Stalin să creadă că Germania vrea să încheie o pace separată cu Regatul Unit, consideră istoricul Mihai Retegan. Pentru a contrabalansa perspectiva ca URSS-ul să rămănă singură să lupte cu maşina de război nazistă, Stalin a folosit contactele pe care serviciile speciale sovietice şi germane le aveau pentru a-şi şantaja aliaţii cu posibilitatea încheierii unei păci cu Hitler.
"Adversarii lui Rudolf Hess au susţinut că acesta a trădat Germania zburând în Scoţia. Marea prieteniei dintre Hitler şi Hess s-a răcit odată cu începerea războiului. Încrederea între cei doi s-a diminuat deoarece Hess nu a fost încântat de anumite dimensiuni pe care le-a luat războiul, astfel încât a socotit că a oferi pace Angliei este soluţia pe care Gemania trebuia să o ia în considerare la momentul mai 1941. Pacea însemna ca Marea Britanie să fie de acord cu o serie de cerinţe impuse de Germania printre care se număra şi o rediscutare a sferelor de influenţă.
După zborul lui Hess în Scoţia, Stalin a bănuit tot timpul că Germania a propus britanicilor să încheie unilateral o pace între cele două ţări lăsând URSS-ul singură în faţa Wehrmachtului
De altfel în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la anumite niveluri sau păstrat contacte între inamici. Contacte pe care serviciile speciale britanice le-au avut cu serviciile speciale gremane.Mai mult, conducerile celor două instituţii sau întâlnit de mai multe ori în timpul războiului.
De cealaltă parte, nici germanii cu sovieticii nu au întrerupt total contactele în pofida operaţiunilor militare şi al războiului total care se ducea pe frontul de Răsărit. Serviciile speciale germane au avut contacte cu URSS-ul astfel încât în anumite momente se presa aupra ... occidentalilor. Sovieticii foloseau contactele cu Germania pentru a-i şantaja pe aliaţii lor din Occident ameninţându-i că dacă efortul lor de război slăbeşte, URSS-ul poate încheia oricând o pace cu Hitler. Acelaş şantaj îl practicau şi occidentali faţă de URSS”, a afirmat profesorul Mihai Retegan.