Viktor Orban se joacă din nou cu geopolitica, în timp ce 4 iunie se apropie
Miercuri, 6 mai, premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie a unui glob pământesc, pe care apare harta Ungariei Mari, în care sunt înglobate teritorii a mai multe state europene din ziua de astăzi, inclusiv din Transilvania românească.
Pretextul acestei postări este acela că în Ungaria a început examenul de Bacalaureat, iar în ziua respectivă avea loc examenul la istorie. Postarea cuprinde şi numărul 56, ceea ce reprezintă a 56-a zi de când Ungaria se află în stare de urgenţă (şi nu referiri la anul revoluţiei maghiare, 1956, sau la numărul de copii care dau Bacalaureatul, cum au comentat unele site-uri).
Ceea ce omite în mod voit administrația de la Budapesta este că tratatul de pace de la Trianon din 4 iunie 1920, al cărui centenar se apropie, este actul care a pus Ungaria pe harta geopolitică a lumii pentru întâia dată după 1541, fiind actul de naștere al statului modern ungar.
Gestul lui Viktor Orban a determinat reacții ferme și elocvente din partea președinților Croației și Sloveniei. Dar și o replică a prim-ministrului României.
Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, a postat un mesaj pe Facebook, în care condamnă hipertrofia ungară şi îndeamnă tinerii croaţi să nu urmeze exemplul lui Viktor Orban, afirmând că deşi există hărţi istorice ale Croaţiei, şi ale altor ţări europene, având un teritoriu mai mare decât cel din ziua de astăzi, acestea nu trebuie „puse la profil”, pentru că nu sunt relevante şi, mai important, „îi irită la nesfârşit pe vecini”. Îndemnul lui Zoran Milanovic este de a învăţa din istorie, dar de a privi spre viitor.
La fel, preşedintele Sloveniei, Borut Pahor, împreună cu opoziţia de la Ljubljana, a condamnat postarea lui Viktor Orban, afirmând că „este de înţeles respingerea şi îngrijorarea” arătate de opinia publică şi eşicherul politic din Slovenia, faţă de acest tip de politicianism al lui Viktor Orban. Preşedintele sloven consideră că, plecând de la aceste exemple, „cu atât mai mult trebuie să facem un efort şi mai mare de a pleda pentru respect şi cooperare între naţiuni”.
Nu este pentru prima data când premierul Ungariei se trezește, din senin, să mai posteze pe propia pagină de Facebook câte un lucru cu iz revisionist. În data de 8 iunie 2019, pe site-ul www.abouthungary.hu, gestionat de cabinetul premierului Ungariei, a fost postată o hartă a Ungariei mari din care statele vecine rup efectiv teritorii. Gestul reprobabil a fost condamnat atunci de șefii diplomației române și slovene. Premierul Ungariei s-a remarcat, încă odată, demonstrând că poziția cancelariilor democratice europene, dar și a familiei popularilor europeni din care partidul lui Orban (încă) face parte față de derapajele Budapestei este mai mult decât întemeiată.
De altfel, elocventă este concluzia președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, într-un material publicat aici, care spune că "în dreptul internațional, nici la 1919-1920 și nici acum, argumentele Ungariei nu au validitate, nu fac parte din arsenalul democrației și nu au fost recunoscute de către comunitatea internațională. Poziția Ungariei este singulară, izolată, pe când poziția României este împărtășită de mai mulți actori în cadrul configurației internaționale".
Față de gestul premierului Ungariei, nu am observat în spațiul public nicio reacție de condamnare din partea UDMR, deși postarea revizionistă aruncă o umbră asupra majorității covârșitoare a maghiarilor onești și demni care trăiesc în România.