„Viitori deținuți politici. Normalitate și teroare”. Expoziție de fotografii
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, organizează o expoziție de fotografii cu titlul Viitori deținuți politici. Normalitate și teroare. Provenite din arhive personale, fotografiile ar trebui să surprindă aspecte cotidiene din societatea românească înainte și după 1945, documentând astfel trecerea de la o epocă istorică la alta. În plus, având în centrul ei destine de oameni care au suferit rigorile regimului comunist, cu precădere în pușcărie, expoziția își propune să arate drumul suferinței personale și colective, dramele și convulsiile prin care au trecut cei de dinaintea noastră.
Motivația acestui demers constă, la 25 de ani de la căderea regimului totalitar, în efortul de a menține vie memoria unui trecut prea recent pentru a fi uitat și prea crud pentru a fi ignorat. Așa cum se observă, imaginea comunismului, implicit și a efectelor lui nefaste, este tot mai abstractă pentru cei de azi. Limita temporală și evoluția din ultimele două decenii și jumătate, definite de presiunea mediatică enormă a prezentului, conduc la asocierea destinului unui fost deținut politic, de pildă, cu cel al unui erou legendar. Este practic imposibil să îi asociem viața anterioară detenției cu o familie, o carieră profesională, cu speranțe și vise. La fel, nu mai suntem conștienți de povara foștilor deținuți politici eliberați în 1964 și obligați să trăiască într-o libertate cauționată de supravegherea permanentă a securității.
Îi invităm pe foștii deținuți politici, dar și pe membrii familiilor acestora, să ne trimită fotografii reprezentative din perioada anterioară arestării, poze din detenție (inclusiv cele din dosarul de încarcerare) sau realizate imediat după eliberare, însoțite de o mică descriere. Pozele scanate (rezoluție 300-500 dpi) se vor trimite la adresa expozitie@iiccmer.ro împreună cu fișa de înscriere completată până la data de 1 octombrie 2014.
Nu sunt acceptate fotografii preluate de pe internet și pentru care nu există drepturi de utilizare.
Expoziția va fi vernisată în Fortul 13 Jilava, iar ulterior prezentată în țară și la instituțiile culturale ale României din străinătate.
Mai multe detalii pe http://www.iiccr.ro/