VIDEO Germania a pierdut războiul cu URSS şi din cauza căilor ferate

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 11 august 2010

Istoricul Marian Ştefănescu consideră că una dintre cauzele pentru care Germania a pierdut confruntarea armată cu URSS-ul din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost incapacitatea Wehrmachtului de a găsi soluţii fiabile pentru a putea folosi căile ferate sovietice.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA INTERVIUL CU ISTORICUL MARIAN ŞTEFĂNESCU

„Primul război în care rolul căilor ferate a fost esenţial este războiul de secesiune din SUA, liniile de înaintare fiind legate de direcţia căilor ferate. A urmat războiul franco-prusac (1870-1871), care a fost în mod categoric câştigat de prusaci datorită căilor ferate. Imperiul frncez nu avea decât o cale ferată care mergea spre Est, germanii aveau şapte căi ferate care mergeau în direcţia Sedan-Verdun-acolo unde s-au dat marile bătălii.

În Primul Război Mondial, cele două mari bătălii de pe frontul de Est dintre Germania şi Rusia-Tannenberg şi Lacurile Mazuriene au fost câştigate de germani datoriă căilor ferate. O armată germană inferioară oricăreia dintre cele două armate ruse le-a învins pe amândouă. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că armata germană a fost folosită la un interval de o săptămână, prin sistemul circular al căilor ferate din acea regiune. A înfrânt întâi prima armată rusă, apoi aceeaşi armată s-a întors şi a învins a doua armată rusă. Rezultatele au fost dezastruoase pentru ruşi.

Din acelaşi serial:

Peemunde-baza de arme secrete a lui Adolf Hitler

Tancul-Calul de foc al timpurilor moderne

În cel de-Al Doilea Război Mondial, căile ferate numai au aceeaşi importanţă ca în războaiele anterioare pentru că se dezvoltă foarte mult transportul rutier. Cert este că în războiul din Est, germanii au avut o inferioritate, de la început asumată, deoarce căile ferate din Rusia sunt construite cu un ecartament diferit faţă de Europa (doar Rusia şi Spania au un alt ecartament). Din acest motiv, germanii au avut mari probleme de adaptare, cu puţine soluţii fiabile de a rezolva această problemă. Au construit căi ferate speciale în Rusia doar pentru tunurile blindate care erau aşezate pe liniile ferate, cum ar fi celebrul tun DORA folosit la Sevastopol şi la Leningrad, deservit de 1.000 oameni şi care putea trimite un obuz la 30 de km.

Cu siguranţă căile ferate au contribuit la pierderea războiului de către Germania, dar nu au fost unul dintre factorii primordiali”, a declarat profesorul Marian Ştefănescu.

Mai multe