VIDEO Dezbatere „Historia”: Turtucaia, o înfrângere umilitoare pentru armata română
„Există la noi părerea veche, încă din secolul trecut, consolidată în anii comunismului naţional şi persistentă şi astăzi că nimic din ceea ce nu este convenabil imaginii exaltat-pozitive a neamului românesc şi a trecutului său nu trebuie lăsat să pătrundă în manuale şi scoală. Ocultarea, cenzurarea, exagerarea au făcut ca prezentarea-standard a istoriei noastre să fie o succesiune de victorii şi acte de eroism, săvârşite de viteji şi de înţelepţi fără niciun cusur. Participarea României la Primul Război Mondial – pentru a da doar un exemplu – înseamnă Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, dar nu şi Turtucaia! Pentru înfrângeri există întotdeauna «alibiuri perfecte»:superioritatea duşmanului sau complotul forţelor ostile nouă. Răspunderile interne, carenţele, calculele meschine ale politicienilor, laşităţile lor, acestea nu sunt niciodată dezvăluite şi analizate. Cine îndrăzneşte să o facă este privit sau denunţat public drept un adversar şi denigrator al naţiei!” Sunt cuvintele regretatului academician Florin Constantiniu şi ele exprimă o atitudine des întâlnită în opinia publică.
Discutăm cu însufleţire despre momentele eroice ale naţiunii, vorbim în şoaptă şi fără tragere de inimă (dacă o facem) despre înfrângeri şi umilinţe. După expresia istoricului Petre Otu, „Turtucaia a devenit, din chiar momentul consumării ei, simbolul nepregătirii, al neputinţei, al lucrului făcut de mântuială, al laşităţii. Într-un cuvânt, un eveniment ruşinos, de umilinţă naţională, ce a intrat în limbajul comun ca semn peren al nevredniciei noastre”.
Aşadar, ce s-a întâmplat la Turtucaia? De ce a fost înfrântă armata română? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde Dan Falcan, istoric, Manuel Stănescu, istoric militar, li Ciprian Plăiaşu, editor „Historia” într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro începând cu ora 11.00.