VIDEO // Dezbatere „Historia”. Primele alegeri din România Mare, prima mare surpriză: favoriţii, zdrobiţi la urna de vot
Primul Război Mondial a schimbat profund România. Experienţa traumatizantă a războiului a produs modificări radicale în conştiinţa românilor. Aşteptările românilor faţă de clasa politică erau acum mult mai mari. La aceste aşteptări au contribuit şi promisiunile făcute de regele Ferdinand ţăranilor în anii războiului: împroprietărire, vot universal, ajutoare pentru reconstrucţie etc.
Până în 1918, scena politică era marcată de două mari partide politice: Partidul Naţional-Liberal şi Partidul Conservator. La terminarea războiului, Partidul Naţional-Liberal şi Partidul Conservator erau învinovăţite de opinia publică pentru nereuşitele din timpul războiului. Liberalilor li se reproşa campania dezastruoasă din 1916, retragerea pripită în Moldova, lipsa alimentelor în anii războiului, distrugerea căilor de comunicaţii etc. Asupra Partidului Conservator plana ruşinea încheierii de către liderul lor, Alexandru Marghiloman, a Păcii de la Buftea. După adoptarea legii votului universal (modificarea Constituţiei s-a făcut printr-un decret/lege publicat în Monitorul Oficial la 16 noiembrie 1918), populaţia aştepta cu nerăbdare organizarea de alegeri parlamentare. Rezultatul a fost o mare surpriză.
Despre alegerile din 1919 la „Dezbaterile Historia”, la Adevărul Live, cu istoricul Cătălin Manea, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru.