VIDEO: Dezbatere „Historia” la Adevărul Live: Iaşiul, „capitala de război!
Împlinirea a 100 de ani de la intrarea ţării în Marele Război putea reprezenta o bună ocazie de analiză şi dezbateri asupra învăţămintelor pe care România trebuia să şi le însuşească din experienţa traumatizantă a războiului.
Ce poate fi mai zguduitor în istoria românilor decât să-şi vadă capitala ocupată de trupele inamice, existenţa Statului pusă în pericol, iar sute de mii de refugiaţi să ia calea exodului, într-o lungă şi anevoioasă călătorie spre Moldova? Toate aceste momente de cumpănă şi deznădejde le-au trăit bunicii şi străbunicii noştri acum un secol. După ce Bucureştiul a fost ocupat de trupele Puterilor Centrale la 23 noiembrie/6 decembrie 1916, autorităţile, armata şi o parte din populaţia din sudul ţării s-au retras spre Moldova, într-o încercare disperată de a constitui acolo o ultimă linie de rezistenţă. Iaşiul întruchipa în acel moment lumina unui far ce, în plină furtună, trebuia să călăuzească refacerea statului şi a armatei române. Între 1916-1918, Iaşiul a jucat rolul de „capitală de război”, fiind obligat să menţină standardele impuse de noul statut. Dar era Iaşiul pregătit pentru asemenea aflux de sute de mii de refugiaţi? Putea Iaşiul să ofere condiţiile necesare autorităţilor centrale pentru refacerea Armatei? Ce poveşti şi istorii s-au scris la Iaşi în acele cumplite zile?
La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricii Dan Falcan, Florin Cristescu şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Stoleru.