VIDEO Dezbatere „Historia”: Epopeea cuirasatului Bismarck. Triumf şi tragedie

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 22 mai 2015

Lupta pentru scufundarea cuirastului Bismarck reprezintă o pagină aparte în istoria bătăliilor navale şi a celui de-Al Doilea Război Mondial marcând începutul sfârşitului unor iluzii ale Kriegsmarine şi, totodată, renaşterea speranţei pentru supuşii Imperiului Britanic, o clipă de mândrie şi de orgoliu satisfăcut pentru Royal Navy.

Scufundarea lui Bismarck pe 27 mai 1941 ar putea fi înţeleasă şi ca un semn al eşecului Reich-ului nazist în bătălia pentru supremaţie mondială, în condiţiile în care peste mai puţin de o lună începea Marea Bătălie din Est. Politica lui Otto von Bismarck se înmormânta pentru multă vreme, iar cuirasatul ce-i purta numele pierea în valuri într-o glorie efemeră, însă de neuitat pentru bătrânii „lupi ai mărilor”. Cu toate că subiectele referitoare la cel de‐al Doilea Război Mondial rămân populare în rândul publicului din România, apariţia unei lucrări dedicată  exclusiv unui episod de istorie navală reprezintă un demers destul de riscant. Însă istoricul Manuel Stănescu şi-a asumat acest risc şi a reuşit să scrie una dintre cele mai bune cărţi dedicate epopeii cuirasatului Bismarck.

Care a fost impactul lansării la a apă cuirasatului Bismarck? Ce palnuri avea Hitler cu această navă? De ce povestea ei continuă să fascineze şi astăzi iubitorii de istorie? La aceaste întrebări, dar şi la multe altele au răspuns istoricul Manuel Stănescu, autorul cărţii, „Epopeea cuirasatului Bismarck. Triumf şi tragedie”, istoricul Constantin Corneanu, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă de site-ul adevarul.ro, începând cu ora 11.00.  

Mai multe