VIDEO Dezbatere Historia: De ce nu a permis URSS-ul armatei române să arboreze steagul în Budapesta în al Doilea Război Mondial?
📁 Al Doilea Război Mondial
🗓️
16 ianuarie 2015
La 26 decembrie, trupele sovietice sprijinite de unităţi române luptaseră din greu pentru ca Budapesta să fie complet încercuită. Până în februarie, când oraşul a fost ocupat în întregime de Armata Roşie, s-au dat lupte teribile, astăzi mai puţin cunoscute, dar care pot rivaliza cu tragediile derulate la asediul Stalingradului.
Trupele române au dus lupte extrem de grele, ajungând la 15 ianuarie până la 2 kilometri de centrul Budapestei. În acel moment, comandamentul sovietic a decis scoaterea Corpului 7 armată român din dispozitiv şi trimiterea acestuia pe frontul din Cehoslovacia, deşi efortul soldaţilor noştri la cucerirea Budapestei a fost substanţial. Aproximativ 210.000 de soldaţi români au luptat în Ungaria. De ce au luat sovieticii hotărarea de a îndepărta trupele române care luptau în Budapesta pentru eliberarea oraşului?
La această întrebăre, dar şi la multe altele au răspuns istoricii Manuel Stănesu şi Dan Falcan, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Plăiaşu şi transmisă de adevarul.ro.