Vestigiile arheologice descoperite în zona interioară a Cetăţii Alba Iulia vor fi restaurate

📁 Patrimoniu în pericol
🗓️ 7 martie 2013

Primăria Alba Iulia a anunţat marţi că vestigiile Principiei-clădirea comandamentului castrului Legiunii a XIII-Gemina-şi cele ale drumului roman Via Principalis, precum şi zidul medieval din zona Palatului Ierihon vor fi restaurate şi conservate cu ajutorul economiilor rezultate în cadrul în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), în valoare de aproximativ 19 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei, municipalitatea a obţinut acceptul Autorităţii de Management pentru Programul Operational Regional (AMPOR) pentru includerea în cadrului proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii a unei noi activităţi, şi anume punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada execuţiei lucrărilor.

Aşadar, va fi realizat un sistem de protecţie a vestigiilor, vor fi instalate sisteme de iluminat artistic şi  mai multe panouri informative vor fi plasate în imediata apropiere.

„Aşa cum am promis, acest patrimoniu istoric va fi pus în valoare. Acest proiect va completa realizarile de până acum din Zona Interioară a Cetăţii şi va însemna un punct de atracţie suplimentar pentru oricine vizitează Cetatea.”, a explicat primarul oraşului, Mircea Hava. “Ne dorim ca toate aceste lucrări să fie realizate în acest an, fiind un obiectiv care condiţioneaza finalizarea lucrărilor din Piaţa Cetăţii”, a adăugat acesta.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România.

Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc au existat un castru roman (al legiunii a XIII-a Gemina, anul 104) şi o cetate medievală.

sursa:gandul.info

Mai multe