Vestigiile Academiei Domnești „Sf. Sava“, descoperite sub Palatul Universității din București
Proiectul de consolidare și restaurare a Palatului Universității din București a parcurs o primă etapă care a presupus efectuarea unor săpături arheologice în curtea interioară a clădirii istorice.
În urma săpăturilor au fost descoperite fragmente de ziduri ale unor clădiri care au existat și funcționat ca parte a ansamblului Academiei Domnești ”Sf. Sava” – prima școală de învățământ superior din Țara Românească, fondată în 1694 de domnitorul Constantin Brâncoveanu. Pentru moment, zidurile au fost protejate cu geotextil și reacoperite cu pământ pentru conservarea pe parcursul lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii, informează un comunicat al Constructii Erbasu S.A., compania care desfășoară proiectul de consolidare și restaurare a Palatului Universității din București .
Lucrările pentru restaurarea celei mai mari clădiri de educație din România vor continua cu consolidarea structurală a întregii clădiri, refacerea învelitorii și înlocuirea elementelor din lemn degradate, restaurarea fațadelor, refacerea decorațiunilor istorice, eliminarea umidității și a infiltrațiilor, montarea unui sistem de iluminat architectural, precum și cu punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite, precizează comunicatul citat.
Palatul Universității din București este restaurat ca urmare a unui proiect în valoare de 317 milioane de lei, a cărui finanțare este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
„Este cel mai mare proiect din domeniul cultural și educațional pe care îl va implementa Ministerul Dezvoltării. Am asigurat o finanțare în valoare de peste 317 milioane de lei pentru acest proiect. Prin restaurarea clădirii, vom asigura condiții optime pentru studenții și profesorii acestei instituții de învățământ, dar vom valorifica și patrimoniul construit al Capitalei prin conservarea acestui monument istoric", a preciza ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, în martie 2022, la semnarea contractului de execuție pentru restaurarea Palatului Universității din București.
Clădirea monument istoric, de importanţă naţională, construită în stil neoclasic, între 1857 - 1869, este situată în centrul capitalei, pe Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 4-12. Instituţia Universităţii din Bucureşti a fost înfiinţată în iulie 1864, iar procesul de modernizare vizează restaurarea şi consolidarea clădirii şi va include lucrări privind întregul ansamblu arhitectural, de la acoperiş până la detaliile decorative ale faţadelor, inclusiv punerea în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară, prin amenajarea unui spaţiu muzeal, a detaliat Cseke Attila.