Vestigii remarcabile, scoase la lumină de săpăturile arheologice efectuate la Notre-Dame din Paris / VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 15 martie 2022

Mai multe morminte şi un sarcofag de plumb datând probabil din secolul al XIV-lea au fost descoperite în timpul unor săpături arheologice desfăşurate înainte de lucrările de reconstrucţie a fleşei catedralei Notre-Dame din Paris.

Aceste vestigii sunt „de o calitate ştiinţifică remarcabilă”, a anunţat Ministerul Culturii din Franţa. Ele au fost aduse la lumină în zona transeptului catedralei, parţial distrus de incendiul din aprilie 2019. Printre morminte, „a fost dezgropat un sarcofag antropomorf de plumb, conservat în întregime”, care ar putea aparţine „unui înalt demnitar, datând probabil din secolul al XIV-lea”, conform Agerpres.

Săpăturile efectuate la Notre-Dame din Paris au adus la lumină, imediat sub nivelul actual al podelei catedralei, „existenţa unei fose în care au fost îngropate elemente sculptate policrome identificate ca aparţinând fostului paravan al catedralei, construit în jurul anului 1230 şi distrus la începutul secolului al XVIII-lea”.

Situată pe Ile de la Cite, în centrul Parisului, Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii. Construcția catedralei Notre-Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat până în 1345 și s-a terminat odată cu lucrările de pe fațada vestică. Cu toate că proiectul inițial și evoca încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.

În timpul Revoluției Franceze, catedrala a fost profanată și transformată în „Templu al Rațiunii”, însă a revenit la menirea inițială în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801. Napoleon a fost încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.

Catedrala Notre-Dame din Paris era vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, de sărbători sau alte evenimente importante, se ajungea chiar și la 50.000 de vizitatori pe zi.

Mai multe