Vestigii din trei perioade istorice, descoperite în situl arheologic de la Chișoda-Livezi

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 18 aprilie 2023

Arheologii din cadrul Secției de Arheologie a Muzeului Național al Banatului au descoperit vestigii din trei perioade istorice, în urma cercetărilor efectuate în situl arheologic de la Chișoda-Livezi, județul Timiș.

Cercetarea preventivă efectuată la Chișoda-Livezi a scos la iveală vestigii din trei perioade istorice: epoca modernă, mijlocul mileniului I p.Chr. și perioada de final a epocii neolitice. Cea mai spectaculoasă descoperire aparține epocii neolitice, perioadă în care a fost investigată periferia așezării, datată între 5000-4800 a.Chr., informează un comunicat al Muzeului Național al Banatului.

În cadrul cercetărilor, au fost descoperite șase șanțuri ce delimitau habitatul comunității în diferite etape ale evoluției sale, dar și locuințe, gropi menajere sau de extracție a lutului, puțuri și chiar morminte.

Descoperirile au oferit o multitudine de informații cu privire la modul de organizare, îndeletnicirile de zi cu zi, dar și preocupările spirituale ale comunităților neolitice din Banat, precizează comunicatul citat.

Mai multe