Venus de Piatra Neamț – Cea mai veche sculptură din piatră descoperită în România

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 30 decembrie 2019

Cea mai veche statuetă de tip Venus descoperită în România a fost expusă recent la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologie în Paleolitic din Târgoviște. Sculptura a fost descoperită pe 21 iunie 2019, într-o așezare paleolitică denumită „Piatra-Neamț 1”.

Statueta colectivul de cercetare al Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște este realizată din gresie și măsoară aproximativ 10 centimetri. Statueta are o vechime de aproximativ 17.200 de ani, fiind cea mai veche sculptură în piatră descoperită până acum în România. Sculptura păstrează diferite urme de prelucrare, relatează adevarul.ro.

„După 100 de ani de la recuperarea celebrei statuete paleolitice de la Willendorf, Austria, considerată în prezent simbol național în această țară, noua descoperire de la Piatra-Neamț contribuie substanțial la îmbogățirea patrimoniului paleolitic național și mondial cu un obiect de artă remarcabil. O caracteristică excepțională a statuetei de la Piatra-Neamț este buna conservare a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră, descoperite până în prezent, au fost găsite în stare mai mult sau mai puțin fragmentară”, au precizat arheologii.

Foto: Fundația Mircea Titus Romanescu

Muzeul Evoluției Omului și Tehnologie în Paleolitic din Târgoviște a împlinit șase ani de la înființare, perioadă în care rezultatele cercetării paleoliticului din România, prin colectivul care activează în muzeu, s-au multiplicat constant, fiind recunoscute la nivel internațional.

Mai multe