Vas roman păstrat intact timp de 2000 de ani, descoperit la Alba Iulia
Șantierul arheologic roman din apropierea centrului municipiului Alba Iulia scoate la iveală noi artefacte foarte valoroase. Recent, arheologii au descoperit un „mortarium” intact.
„Al doilea mortarium descoperit în camera 5 (spațiul domestic afectat de incendiu), unul dintre numeroasele recipiente de acest tip apărute în cadrul cercetării arheologice preventive de la Altip, în așeazarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. Din marmură, calcar sau lut, un mortarium era utilizat de romani în gopsodărie pentru măcinare, amestecare sau zdrobire. Denumirea latină a stat la originea cuvântului mortar care semnifică atât un recipient cu același rol (mojar, piuă), cât și materialul de construcție (liant în zidărie, rezultat în urma unui amestec)”, a transmis arheologul Anca Timofan.
Un mortarium era unul dintre vasele de bucătărie din ceramică romană antică. Erau „boluri semisferice sau conice, de obicei cu flanșe grele" și cu nisip grosier sau pietriș încorporat în suprafața internă.
Bolurile erau folosite pentru a bate sau amesteca alimentele și reprezintă, în prezent, un indicator important al răspândirii metodelor romanizate de preparare a alimentelor.
Ștampilele de pe unele mortarium-uri romane timpurii înregistrează numele olarului, de unde este posibil să se urmărească circulația acestora între ateliere.
Multe astfel de obiecte aveau o mică gaură în apropierea vârfului pentru a permite evacuarea lichidelor, care era realizată artistic pentru a părea gura unui leu, a unui șoarece sau a unui liliac.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro