Un zid al cetăţii medievale Şoimoş s-a prăbuşit
Un zid al Cetăţii Şoimoş din județul Arad s-a prăbuşit, iar autorităţile locale din oraşul Lipova le recomandă vizitatorilor să fie prudenţi şi să nu se apropie prea mult de ruine pentru a nu se accidenta.
Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, este cel care a postat un mesaj despre prăbușirea zidului. Acesta arată cu degetul spre cei responsabili.
„În timp ce alții se dezvoltă, Lipova se distruge pe zi ce trece. Ultimul eveniment trist a fost semnalat la Cetatea Șoimoș, unde sub privirile atente ale conducerii orașului Lipova s-a mai prăbușit un zid. Nu mai bine ne-ați fi lăsat nouă, Consiliului Județean, să ne ocupăm de Cetate, domnilor de la Lipova, să putem dezvolta o zonă frumoasă la Șoimoș, cum am făcut la Căsoaia sau la Ghioroc?” este începutul mesajului.
Apoi mesajul continuă: „Când ambițiile politice sunt mai importante decât dorința și putința de a face bine, se întâmplă să se prăbușească ziduri importante în jur, ziduri de sprijin, și sper ca ăsta să fie un semnal”.
Pe de altă parte primarul oraşului Lipova, Florin Pera, a declarat că cetatea a fost dată în administrarea Consiliului Judeţean timp de un deceniu, tocmai pentru a fi reabilitată, fiind luată înapoi în 2020 pentru că nu s-a pus în practică niciun proiect.
„Cei care reprezintă în acest moment Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad au uitat să precizeze faptul că timp 10 ani, perioadă în care «Cetatea „Șoimoș» le-a fost dată în administare, nu s-a mișcat nici măcar o piatră sau o creangă de pe calea de acces spre cetate, nicidecum n-au fost realizate cele mai elementare intervenții sau lucrări pentru a facilita accesul în siguranță al turiștilor, iar de fonduri și proiecte nu încape discuția, au lipsit cu desăvârșire”
El a adăugat că obiectivul a fost trecut în strategia locală de dezvoltare şi se lucrează că introducerea acestuia pe lista Institutului Naţional al Patrimoniului, pentru ca ulterior să poată fi obţinute mai uşor finanţări.
Primarul a adaugat că va lua măsuri ca turiștii să fie în siguranță: „Vom instala în următoarea perioadă inclusiv plăcuţe de avertizare, pentru a se evita accidentările”.
Cetatea Şoimoş, una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale de pe teritoriul României, se află la limita de nord-est a satului Şoimoş (astăzi parte a oraşului Lipova), pe malul drept al Mureşului, pe dealul Cioaca Tăutului.
Construită după primele invazii ale tătarilor în zonă, a fost atestată documentar din anul 1278 şi se află pe lista monumentelor istorice. Numele cetăţii este pus pe seama unei activităţi care i-ar fi adus faima în evul mediu – creşterea şoimilor.
Vezi FOTO pe adevarul.ro