Un tezaur viking îi surprinde pe istorici

📁 Epoca vikingilor
Autor: Redacția
🗓️ 16 decembrie 2011

Un tezaur de argint găsit cu ajutorul unui detector de metale oferă indicii surprinzătoare cu privire la un rege Viking necunoscut până acum. Anunțul acestei descoperiri a fost făcut săptămâna aceasta de British Museum.

Găsit la nici jumătate de metru sub pământ, în satul Silverdale din Marea Britanie, tezaurul a fost o adevărată surpriză pentru Darren Webster care, ghidat de semnalele detectorului de metale, a descoperit o cutie masivă din plumb. În interiorul acesteia se aflau 201 de piese de argint, printre care brățări, fragmente de broșe, lingouri și monezi.

Webster și-a dat seama că uluitoarea descoperire s-ar putea să fie de origine vikingă. Specialiștii au confirmat ulterior că este vorba de o comoară îngropată probabil de un războinic viking înainte de a merge la luptă. Unele dintre monezile descoperite poartă efigia regelui viking Alfred cel Mare care a domnit între 871 și 899, perioadă în care vikingii se luptau cu anglo-saxonii pentru controlul nordului Angliei.

”Printre obiectele ce ies în evidență este și un tip de monedă pe care nu l-am mai văzut până acum”, a declarat Ian Richardson, angajat al departamentului de Comori și Antichități Portabile de la British Museum. Pe o parte a monedei se află o inscripție în formă de cruce având gravate literele DNS (Dominus) Rex (în vremea aceea, mulți vikingi se convertiseră la creștinism la doar o generație după ce au venit pe insula britanică). Pe partea cealaltă a monedei stă inscripția AIRDECONUT, despre care Richardson a spus că este o încercare de a reprezenta numele scandinav Harthacnut.

”A existat într-adevăr un lider viking cu numele de Harthacnut în Scandinavia și Anglia. Dar obiectele descoperite la Silverdale sunt datate ca fiind dintr-o perioadă anterioară acestui Harthacnut pe care îl știm noi – circa 900-910 d.Hr., deci s-ar putea ca cel reprezentat pe această monedă să fie un conducător viking al regatului din Northumbria necunoscut până acum.”

Tezaurul va fi analizat pentru a i se stabili valoarea, iar Webster și proprietarul terenului unde a fost descoperită comoara vor împărții banii.

Sursa:http://news.discovery.com/

Mai multe