Un tezaur vechi de două milenii a fost descoperit pe malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent.
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase la acea vreme) au fost dezgropate de arheologii ruşi în Crimeea (Ucraina), în ruinele unei aşezări antice numite Artezian. Locuitorii au încercat să ascundă aceste avuţii în timpul unui asediu de către armata romană, în anul 45 e.n.
Artezian se întindea pe o suprafaţă de cel puţin 1, 3 hectare şi făcea, la vremea aceea, parte din aşa-numitul Regat al Bosforului. Conducerea regatului era disputată de doi fraţi, Mithridates VIII, care dorea independenţa faţă de Roma, şi Cotys I, care considera că regatul ar trebui să fie sub protecţia Imperiului Roman.
Roma a trimis o armată care l-a instalat pe Cotys drept conducător şi a atacat mai multe aşezări controlate de Mithridates, inclusiv Artezian.
Locuitorii din Artezian s-au baricadat în fortăreaţă, încercând să reziste asediului roman, dar, după cum explică prof. Nikolai Vinokurov, de la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, ştiau că soarta lor era pecetluită. În acest sens, e posibil ca tezaurele pe care le-au îngropat să fi fost un fel de sacrificii funerare.
Tezaurul constă, de fapt, în două ansambluri de obiecte, descoperite separat. În mod ciudat, fiecare dintre cele două grupuri conţine cîte 55 de monede bătute de Mithridates VIII, iar cercetătorii nu ştiu dacă este o simplă coincidenţă sau ar putea exista o altă explicaţie;de pildă, că această sumă ar fi fost primită de deţinătorii obiectelor de la susţinătorii lui Mithridates.
Echipa prof. Vinokurov studiază acest sit arheologic încă din 1989 şi a constatat că stilul de viaţă al locuitorilor din Artezian era tributar culturii greceşti. Populaţia orăşelului era compusă din oameni aparţinând unor etnii diferite, dar cultura era grecească, spun arheologii. Oamenii vorbeau greceşte, aveau şcoli greceşti, arhitectura şi fortificaţiile erau de asemenea realizate după modele greceşti.
În Antichitate, grecii au întemeiat mai multe colonii la malul Mării Negre, inclusiv în Crimeea, unde coloniştii greci s-au încrucişat cu populaţia locală. Cultura introdusă de ei a persistat lungă vreme, influenţa greacă fiind vizibilă inclusiv în tezaurele recent dezgropate la Artezian. Printre obiecte se află o broşă gravată cu imaginea Afroditei (zeiţa dragostei în mitologia greacă) şi inele de aur ornate cu imagini ale lui Nemesis şi Tyche, de asemenea divinităţi greceşti.
Imagini de zeităţi greceşti prezente pe fragmente de ceramică găsite la Artezian, precum şi stilul de execuţie a obiectelor ceramice trădează, şi ele, influenţa greacă.
Micul oraş, cucerit, a fost incendiat de armata romană şi reconstituit ulterior de către Cotys I, pe care romanii l-au reîntronat.