Un templu al Soarelui vechi de aproximativ 8.000 de ani, descoperit în Bulgaria

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 17 decembrie 2010

Arheologii bulgari au anunţat recent că au descoperit pe teritoriul Bulgariei "cel mai vechi templu din lume dedicat Soarelui", construit în urmă cu 8.000 de ani, informează novinite.com.

Arheologii bulgari, coordonaţi de Georgi Ganetsovski, de la Muzeul Regional de Istorie din oraşul Vratsa, specialist în aşezările omeneşti din neolitic, au descoperit o structură asemănătoare ca formă şi funcţii cu celebrul complex de la Stonehenge din Marea Britanie, care este însă mai veche cu peste 3.000 de ani decât acesta.

Complexul arheologic bulgar, vechi de peste 8.000 de ani, a fost descoperit în apropiere de satul Ohoden din regiunea Vratsa din nord-vestul Bulgariei.

Oamenii din preistorie foloseau acest sanctuar pentru a urmări mişcarea Soarelui pe bolta cerească, cu scopul de a identifica momentul propice pentru însămânţarea culturilor şi recoltarea plantelor. În plus, ei ofereau Soarelui diverse ofrande, sperând să obţină recolte bogate.

Podeaua sanctuarului era pavată cu piatră cubică. Structura în sine are forma literei chirilice "П" ("P"), partea de jos, deschisă, a acestei litere fiind orientată către est.

"Cercetările noastre din timpul echinocţiului de toamnă, măsurătorile şi testele pe care le-am făcut au relevat faptul că forma acestui complex este construită în funcţie de răsăritul Soarelui şi ţine cont de schimbarea polilor magnetici ai Pământului care s-a produs acum 8.000 de ani. Un alt aspect interesant este faptul că am descoperit câteva duzini de discuri din argilă şi din piatră în interiorul complexului", a declarat Georgi Ganetsovski, citat de televiziunea naţională bulgară.

În epoca primelor aşezări umane, eminamente agricole, un disc având în centrul său un punct era simbolul Soarelui. Potrivit arheologilor bulgari, sanctuarul descoperit la Odohen este cel mai vechi templu din Bulgaria dedicat Soarelui fiind, totodată, probabil cel mai vechi din lume.

Săpăturile efectuate la Odohen au scos la lumină rămăşiţe importante ale primei comunităţi agricole din Europa. În vara acestui an, arheologii bulgari au descoperit scheletul unui bărbat, vechi de 8.000 de ani, pe care presa de specialitate l-a botezat "primul european".

Georgi Ganetsovski şi-a prezentat descoperirile în cadrul unui prestigios seminar arheologic organizat în România, la care au participat renumiţi specialişti din Uniunea Europeană şi din Statele Unite.

Mai multe