Un masacru preistoric: Dovezi șocante ale canibalismului din Epoca Bronzului, în Marea Britanie
O colecție de oase umane descoperite în urmă cu 50 de ani într-o groapă din Somerset sunt dovada celui mai sângeros masacru cunoscut din preistoria britanică și a canibalismului din Epoca Bronzului, spun arheologii.
Cel puțin 37 de bărbați, femei și copii au fost uciși cândva între 2200 î.Hr. și 2000 î.Hr., iar trupurile lor au fost aruncate într-un puț natural adânc, din Charterhouse Warren, lângă Cheddar Gorge.
Primul studiu științific major, de când oasele au fost dezgropate în anii 1970, a ajuns acum la concluzia că, după moartea lor violentă, indivizii au fost dezmembrați și măcelăriți, iar unii au fost mâncați.
Masacrul de la Charterhouse Warren - detalii terifiante
Amănunte terifiante au ieșit recent la iveală cu ocazia unei ample cercetări realizată în Marea Britanie la un sit arheologic descoperit în urmă cu jumătate de secol. Potrivit acestora multe dintre craniile victimelor au fost sfărâmate de loviturile care le-au provocat moartea, iar oasele brațelor și picioarelor au fost tăiate după moarte pentru a extrage măduva osoasă. Oasele mâinilor și picioarelor prezintă urme de mestecare, sugerând că au fost mușcate de molarii umani.
Potrivit lui Rick Schulting, autorul principal și profesor de arheologie științifică și preistorică la Universitatea din Oxford, nu a fost descoperit nimic până acum, de o asemenea amploare, în Marea Britanie, din perioada timpurie a bronzului sau în orice altă perioadă din preistoria britanică.
Acesta consideră că masacrul de la Charterhouse Warren a fost un eveniment excepțional, chiar și în contextul vremii sale, după cum a declarat acesta pentru The Guardian.
Un mister complet al preistoriei
„Pentru perioada timpurie a bronzului din Marea Britanie, avem foarte puține dovezi de violență. Înțelegerea noastră asupra acestei perioade se concentra în principal pe comerț și schimburi: cum practicau oamenii meșteșugul olăritului, cum făceau agricultură, cum își îngropau morții. Nu au existat discuții semnificative despre război sau violență pe scară largă în acea perioadă, din cauza pură a lipsei de dovezi”, a recunoscut autorul principal al studiului.
Canibalismul de această amploare nu era, de asemenea, ceva obișnuit, a adăugat Schulting: „Dacă ar fi fost cumva o practică «normală», te-ai fi așteptat să găsești dovezi ale acestui fenomen și în alte situri. Avem sute de schelete din această perioadă și nu vezi astfel de lucruri”.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro