Un an de închisoare pentru distrugerea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Transilvania
Închisoare pentru nepăsare. Un om de afaceri a ajuns la închisoare pentru că a lăsat o clădire-simbol a oraşului Satu Mare să se degradeze. Bărbatul a cumpărat Hotelul Dacia în urmă cu 10 ani şi s-a angajat să-l restaureze. Nu a făcut-o şi monumentul a ajuns o ruină.
Clădirea de peste o sută de ani, care a găzduit hotelul Dacia din Satu Mare, este acum o umbră a monumentului secession de început de secol XX.
Construită în 1902, în stil secession, clădirea care a găzduit hotelul Dacia din Satu Mare a fost considerată la vremea respectivă una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Astăzi mai vedem doar reproducerea fațadei clădirii, sub forma unei plase care îi protejează pe trecători de bucățile de tencuială ce s-ar putea desprinde în orice moment.
După revoluţie, hotelul Dacia a fost privatizat şi a ajuns în proprietatea foştilor angajaţi, care în 2007 l-au vândut cu 1,7 milioane de euro omului de afaceri Vasile Ţânţaş din Negreşti Oaş, care s-a angajat să-l restaureze. Bărbatul a fost somat de mai multe ori să conserve clădirea. În 2015 Direcţia pentru Cultură Satu Mare l-a dat în judecată şi a cerut un an de închisoare cu suspendare şi plata a 800 de mii de euro. Instanţa a decis însă să-l trimită un an după gratii şi să nu-l pună la plată.
Mircea Drăgan, director Direcţia de Cultură Satu Mare: „Sincer să fiu, nu îl vreau condamnat. Eu doresc ca acești bani să existe și să punem în siguranță clădirea.”
Claudia Rus, purtător de cuvânt, Curtea de Apel Oradea: „Inculpatul Ţânţaş Vasile a fost condamnat de prima instanţă la pedeapsa de un an închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, soluție rămasă definitivă prin decizia Curţii de Apel Oradea.”
Familia omului de afaceri este revoltată de decizia instanţei.
Beniamin Tantas, fiul omului de afaceri: „Adică consolidez clădirea, bag bani în clădire, plătesc 500.000 de euro pentru un proiect, după care nu finalizez lucrarea şi mă bagă la puşcărie că nu am finalizat lucrarea.”
În urmă cu doi ani, omul de afaceri a încercat să o vândă statului cu 5 milioane de euro, aproape de trei ori preţul la care a cumpărat el clădirea
Vasile Ţânţaş, propritarul clădirii: "Noi, dimpotrivă, noi am salvat clădirea, pentru că noi am făcut subzidiri, cămăşuiri.". Vasile Ţânţaş a fost încarcerat la Penitenciarul Satu Mare. Familia sa spune că va ataca decizia la CEDO.
Iată cum se prezenta povestea în urmă cu câțiva ani când au fost întrerupte lucrările