Un altfel de curs despre istoria românilor
Va invitam la un atelier interactiv, inspirat de cartile pentru copii si tineri scrise de Neagu Djuvara. Ne propunem sa descoperim impreuna istoria altfel decit este predata in scoli, explicind contextul, intelegind intimplarile si apropiindu-ne cu adevarat de oamenii din trecut si faptele lor care au schimbat lumea.
„Istoria este o înşiruire de date plictisitoare şi evenimente fără sens”. Iată replica pe care o auzim, uneori, de la cei mici atunci când pierduţi în şirul evenimentelor şi explicaţiilor savante caută să înţeleagă epoci şi întâmplări îndepărtate.
Ideea cursului a pornit, deopotrivă, de la o serie de observaţii de acest gen dar, în esenţă, de la modul în care profesorul Neagu Djuvaraîncearcă să facă cunoscută istoria românilor celor tineri. Viziunea sa echilibrata asupra istoriei, stilul sau accesibil dar inteligent, ne vor însoţi de-a lungul celor şase întâlniri, oferindu-ne posibilitatea unui dialog relaxat şi interactiv cu istoria. Atelierul, dedicat istoriei românilor, a fost gândit pornind de la bestseller-ul O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, ediţia a XII-a, Bucureşti:Humanitas, 2010. Acest curs se desfăşoară cu acordul (si sprijinul moral al) domnului profesor Neagu Djuvara.
Impreună vom încerca să înţelegem că istoria este minunata aventură a omului de-a lungul timpului, nu doar date imposibil de reţinut. Cu ajutorul hărţilor, a ilustraţiilor şi folosindu-ne de curiozitatea şi intuiţia voastră, vom clarifica întrebări legate de epocile istorice (Antichitate, Ev Mediu, începuturile modernităţii) şi vom privi istoria românilor într-un context european, de la particular la universal. Nu vom uita nici de cadrul geografic şi cultural, de momentele cheie şi legendele din jurul unor domnitori.
Pe parcursul acestui atelier vom calatori in timp cu ajutorul ilustratiilor fabuloase realizate (vezi foto de mai sus) de Radu Oltean, un grafician extrem de talentat si un bun prieten al fundatiei.
Scopul atelierului este de a stimula capacitatea de sinteză şi stabilirea unor conexiuni logice între evenimente şi personalităţi istorice, urmărindu-se împrietenireacu istoria.
Temele celor şase întâlniri interactive sunt: