Ultimul zbor spaţial al unei generaţii
Nava Atlantis va porni mâine într-o misiune care va pune punct programului spaţial NASA, început în urmă cu 30 de ani. Peste 750.000 de americani vor veni să asiste la acest eveniment istoric. Patru astronauţi vor participa, timp de 12 zile, la misiunea numărul 135, dar şi ultima a unei navete spaţiale din actuala generaţie folosită de NASA.
Lansarea navei Atlantis este programată pentru 8 iulie, la ora 16.26 GMT, adică 19.26 ora României. Cei patru membri ai echipajului vor porni în spaţiu la bordul navetei ce va fi lansată de la Centrul Spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, în Florida (SUA), scrie cotidianul britanic „The Daily Mail".
Evenimentul este însă unul istoric pentru că reprezintă ultima misiune desfăşurată de Agenţia Spaţială Americană (NASA) cu actuala sa flotă de nave, după un program care a început în 1981 şi a utilizat cinci modele de aparate de zbor - Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis şi Endeavour. Cei patru astronauţi, conduşi de comandantul Christopher Ferguson, au ajuns chiar de Ziua Americii, 4 iulie, la Centrul Spaţial Kennedy şi alcătuiesc cel mai restrâns echipaj pe care NASA l-a trimis în spaţiu din 1983 şi până în prezent. Misiunea va dura 12 zile şi este esenţială pentru reaprovizionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale, scrie presa britanică.Estimările privind numărul de persoane care vor dori să participe la evenimentul de mâine s-au modificat de la o zi la alta. Allard Beutel, purtătorul de cuvânt al NASA, susţine însă că între 750.000 şi un milion de oameni vor dori să vadă ultima lansare a programului NASA şi să fie martori astfel la un eveniment istoric. Numărul lor îl va depăşi cu mult pe cel al spectatorilor de la misiunea finală a navetelor Discovery, în februarie, şi Endeavour, în mai. „Când totul se va termina, vom fi foarte mândri să ne punem semnătura pe pagina de final a programului spaţial", a declarat comandantul Ferguson.
După întoarcerea din misiune, la 20 iulie, NASA va depinde exclusiv de capsulele spaţiale ruse Soiuz pentru a-şi transporta astronauţii pe staţia orbitală. Pentru viitorul apropiat, oficialii NASA susţin că vor începe negocieri cu marile companii private pentru asigurarea mijloacelor de zbor necesare misiunilor, principalii candidaţi fiind Boeing şi SpaceX.Schimbarea destinaţiilorPână când NASA va avea din nou navete proprii vor mai trece însă cel puţin trei-cinci ani, iar modificări vor apărea curând şi în privinţa destinaţiilor misiunilor. Administraţia Obama vrea ca oamenii de ştiinţă să se concentreze pe expediţii către asteroizi şi către Planeta Roşie. Autorităţile americane nu dispun însă de suficienţi bani pentru a menţine actualele navete şi pentru a schimba şi destinaţiile. „Sacrificăm programul de navete spaţiale tocmai pentru a putea face următorul pas. Acesta este momentul ca Atlantis să iasă la pensie", a declarat managerul proiectului dezvoltat de NASA, John Shannon.
Provizii pentru un an
Naveta Atlantis va duce către Staţia Spaţială Internaţională mâncare, haine şi echipamente ştiinţifice necesare pentru o perioadă de un an. Staţia Spaţială Internaţională este un proiect la care participă 16 state din lume."Sacrificăm programul de navete spaţiale tocmai pentru a putea face următorul pas. Acesta este momentul ca Atlantis să iasă la pensie.''John Shannon manager de proiect
Click pe poză pentru a vedea Evoluţia programelor spaţiale americane