Ultima ofensivă de amploare a Germaniei naziste
În urmă cu 80 de ani, Hitler a lansat o ofensivă de amploare care avea să ia prin surprindere Comandamentul Aliat. Germania a pierdut atunci oameni și echipamente, dar şi costul Aliaţilor a fost dureros. Preţul pentru eliberarea Europei a fost mare, dar mari au fost și speranţele legate de încheierea războiului. Despre luptele din Ardeni veți citi în Dosarul de ianuarie. Revista „Historia” se găsește începând de astăzi, 15 ianuarie, la toate punctele de distribuție a presei și online, pe platforma paydemic.
Încă din august 1944, după ce trupele aliate au străpuns apărarea germană din Normandia și debarcaseră în sudul Franţei, Hitler și OKW au început să ia în considerare posibilitatea planificării și executării unei contraofensive majore pe Frontul de Vest.
La mijlocul lui septembrie, când înaintarea Aliaţilor a încetinit considerabil, a fost înfiinţată Armata 6 SS Blindate, ca un prim pas în vederea executării acestei contraofensive, pusă sub comanda Oberstgruppenfuhrer-ului SS (generalului-colonel SS) Josep Sepp Dietrich, un prieten de încredere al dictatorului german.
„Înainte de a alege Ardenii, Hitler a luat în considerare un atac pe Frontul de Est. Distanţele erau însă mult prea mari în est, astfel că forţele germane, reduse numeric și cu o asigurare deficitară a combustibililor, ar fi fost rapid înghiţite de imensitatea câmpului de luptă și nu puteau cuceri un obiectiv decisiv. În schimb, în Ardeni, unde armatele germane și-au mai surprins inamicii în mai 1940, terenul dificil reprezenta principalul obstacol, dar și un avantaj tactic, deoarece liniștea vigilenţa Aliaţilor”, precizează Carol Sabin Florea.
Preocupaţi de planificarea mai multor ofensive, Aliaţii au fost complet surprinși de forţa și mai ales de numărul unităţilor germane aruncate în luptă. Asaltul german a venit pe neașteptate și a surprins complet forţele aliate, care și-au revenit destul de repede după șocul iniţial.
Cum s-a desfășurat acesta, pas cu pas, și care au fost consecințele? Aflați în Dosarul de ianuarie.
Locul de unde a plecat întemeietorul statului medieval Moldova
După încleștările din Al Doilea Război Mondial, vă invităm la un popas într-unul dintre locurile care și-au păstrat autenticitatea de-a lungul secolelor – localitatea de unde, spune legenda, a plecat Bogdan I ca să înfiinţeze, peste Carpaţi, Ţara Moldovei. Este una dintre destinaţiile de poveste ale Programului Cultural „România Atractivă”.
„Toate construcţiile din Bogdan Vodă, de la poarta monumentală de la intrare până la micile anexe gospodărești, reflectă o tradiţie profundă a utilizării lemnului, moștenită din generaţie în generaţie. Casele au acoperișuri înalte, în patru ape, acoperite cu draniţe din brad, gândite să reziste iernilor grele ale Maramureșului”, povestește Ciprian Plăiașu.
Dovezile arheologice arată că așezarea a fost locuită încă de la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului (Hallstatt), oferind o mărturie a continuităţii vieţii în acest spaţiu.
România la expozițiile universale
Expoziţiile universale – ocazia de a arăta lumii ce are mai bun ţara ta, de la resurse naturale până la invenţii tehnologice și produse artistice sau culturale, dar și scena pe care se prezintă diverse moduri de viaţă sau ideologii. Prima participare românească a fost cea a Moldovei, în cadrul pavilionului Imperiului Otoman din Crystal Palace londonez, în 1851.
Însă primul pavilion naţional, separat de puterea suzerană – Principatele Unite au fost prezentate atunci ca ţară dunăreană – l-am avut în cadrul expoziţiei de la Paris, din 1867, care a fost vizitată de aproape 15 milioane de oameni. Cu acest episod memorabil începem serialul despre istoria României în cadrul expoziţiilor universale, din secolul al XIX-lea și până în zilele noastre.
„Cum a fost receptată prezenţa românească la Paris? Pe de o parte, trebuie subliniat că producătorii din Principate au primit doar 85 de premii (3 medalii de aur, 9 de argint, 35 de bronz și 38 de menţiuni onorabile), adică 0,45% din totalul de 19.776 acordate cu acel prilej, depășind dintre ţările europene numai Grecia, Luxemburg și Statele Pontificale, acestea fiind însă re- prezentate de un număr mult mai mic de participanţi. Din datele pe care le deţinem, Principatele Unite au fost depășite în acest clasament de numai trei state situate pe alte continente decât cel european: Brazilia, Imperiul Otoman și Statele Unite ale Americii” notează Laurențiu Vlad.
Descoperă perlele Californiei
La final de revistă vă propunem o călătorie la ocean, la soare, în California. Dacă există un drum care întruchipează spiritul vibrant al Californiei, acesta este California State Route 1 sau Pacific 1 prin Big Sur – regiunea pe care primii coloniști spanioli au denumit-o „pais grande del sur“ („marea ţară din sud“).
Diverse segmente ale Pacific 1 compun o mulţime de rute sau trasee pe care ghidurile turistice le propun. „Pornind din înfriguratul golf din San Francisco sau din sud, de la San Simon ori Los Angeles, sunt numeroase locuri de popas de unde poţi admira priveliștile spectaculoase ale coastei, foci elefant, pescăruși bruni și, cu puţin noroc, balene aflate în migraţie. Însă, indiferent de traseul ales, două mici așezări sunt nelipsite: colonia de artiști din Carmel și orașul istoric Monterey”, spune Ciprian Plăiașu.
Fondat în 1770 de misionarul franciscan Junípero Serra și exploratorul Gaspar de Portolá, Monterey a fost iniţial un presidio (fort militar) și o misiune. Din 1777 până în 1846, a fost capitala Alto California, parte a coloniei spaniole, și mai târziu a teritoriului mexican. A fost sediul guvernului și locul unde s-au adoptat primele legi și reglementări ale Californiei. Numele său (în spaniolă „Muntele regelui“) a fost dat în 1602 de Sebastián Vizcaíno, care a denumit localitatea în cinstea contelui de Monte Rey, care era viceregele Noi Spanii.
***
La o cană de ceai sau de cafea fierbinte, inspirați-vă din recomandările noastre de filme, cărți și expoziții pentru zilele friguroase de ianuarie.
Lectură cu plăcere și cu folos!