TOP 10 tentative de asasinat din istorie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 25 noiembrie 2011

De-a lungul istoriei, oamenii de stat au fost întotdeauna posibile victime ale atentatelor. Uneori, tentativele de asasinat aveau justificări oarecum raționale; alteori, precum a fost cazul celei  îndreptate împotriva lui Theodore Roosevelt în 1912, atacatorii dădeau vina pe ordine primite de la...fantome. Aveți aici 10 exemple faimoase de tentative de asasinat!

10. Andrew Jackson

Andrew Jackson, președinte al Statelor Unite între 1829 și 1837, a fost primul președinte american care a devenit ținta unui atentat. El nu doar că a supraviețuit unei încercări de asasinare, dar s-a și răzbunat pe loc împotriva atacatorului. Pe 30 ianuarie 1835, președintele participa la înmormântarea unui politician atunci când un bărbat pe nume Richard Lawrence a încercat să-l omoare. Acesta a tras două gloanțe în direcția președintelui, dar a ratat de fiecare dată. Jackson a reacționat rapid și ar fi început să-l lovească pe Lawrence cu bastonul. Bărbatul îl învinuia pe președinte pentru faptul că-și pierduse slujba. Mai târziu, Lawrence a declarat că ar fi de fapt regele britanic Richard al III-lea (mort din 1485!), astfel că, fiind considerat nebun, el nu a fost condamnat la închisoare.

9. Ronald Raegan

După urmărirea filmului Taxi Driver, un om pe nume John Hinckley Jr. s-a îndrăgostit de acrița Jodie Foster. După ce a urmărit-o obsesiv timp de mai multe ori, Hinckley s-a hotărât să încerce să-l asasineze pe președintele țării pentru a o impresiona pe actriță. Pe 30 martie 1981, Hinckley a mers la hotelul unde Reagan urma să țină un discurs. La sfârșitul ceremoniei, când președintele era pe cale de a părăsi locația, Hinckley a tras cu arma de șase ori. Un glonț l-a lovit pe secretarul James Brad, altul pe ofițerul de poliție Thomas Delahaney,  iar un al treilea pe agentul Timothy McCarthy de la Serviciile Secrete. Alte două gloanțe au atins limuzina, iar ultimul a ricoșat din ușa mașinii către Reagan. Aproape nimeni nu și-a dat seama că președintele fusese rănit. Hinckley nu a încercat să fugă și a fost prins imediat. El nu a fost găsit vinovat pe motivul bolii mintale de care suferea. De atunci, el este închis la un spital din Washington.

8. Adolf Hitler

Tentative de asasinare a lui Hitler au fost multe, însă complotul din iulie 1944 este cel mai cunoscut atac la viața dictatorului și, probabil, cel care a fost cel mai aproape de reușită. Cel ales pentru îndeplinirea misiunii de lichidare a lui Hitler a fost Claus von Stauffenberg, un militar german care se număra printre persoanele ce aveau acces direct la șeful statului nazsit. Pe 20 iulie 1944, Stauffenberg urma să participe la o conferință la Rastenburg, în Germania. În servieta pe care o avea la el se afla o bombă; Stauffenburg a plasat servieta sub masa din camera în care se desfășura întâlnirea. S-a scuzat apoi și a părăsit încăperea, îndreptându-se direct spre aeroport. Bomba a explodat, dar Hitler a suferit doar răni minore. Stauffenberg și o parte din complotiști au fost prinși în aceeași seară; au fost condamnați de înaltă trădare și executați imediat. Ulterior, alți sute de oameni au fost găsiți vinovați de a fi implicați în complotul din iulie.

7. Lenin

Pe 30 august 1918, Fanya Kaplan a tras trei gloanțe în direcția lui Lenin, după ce acesta terminase de ținut un discurs la o fabrică din Moscova. Un glonț l-a lovit în umăr, altul în maxilar, iar cel de-al treilea a trecut prin haina sa. Inconștient, Lenin a fost dus la apartamentul său de la Kremlin. După ce și-a recăpătat cunoștiința, a refuzat să meargă la spital fiindu-i frică să nu fie ucis acolo. Kaplan a fost prinsă imediat de Cheka (predecesorul NKVD-ului). Ea a dat următoarea declarație:”Mă numesc Fanya Kaplan. Astăzi l-am împușcat pe Lenin. Am făcut-o pe cont propriu. Nu voi spune de la cine am obținut revolveruk. Nu voi da detalii. Am decis să-l ucid pe Lenin acum mult timp. Îl consider ca fiind un trădător al Revoluției. Am fost exilată la Akatui pentru participarea la o tentativă de asasinare a unui ofițer țarist. Am făcut 11 ani de muncă silnică.  După Revoluție am fost eliberată. Am favorizat Adunarea Constituantă și încă o susțin.” După ce femeia a refuzat să ofere numele unor posibili alți complici, a fost executată pe 3 septembrie.

6. Viktor Yushchenko

Viktor Yushchenko, fostul premier al Ucrainei, urma să candideze pentru alegerile prezidențiale din 2004. La începutul lui septembrie în acel an, Yushchenko a mers de urgență la Viena unde a fost diagnosticat cu pancreatită acută cauzată de o infecție virală și substanțe chimice ce nu se găsesc în mod normal  în produse alimentare. După ce medicul toxicolog Bram Brouwer a văzut o imagine cu premierul ucrainean la televizor, i-a contactat pe medicii austrieci spunându-le să-i facă luiYushchenkoanalize de sânge pentru a depista o substanță denumită Dioxin. După efectuarea analizelor, s-a dovedit că starea de sănătate a lui Viktor Yushchenkose datora într-adevăr unei concentrații mari de Dioxin în sângele acestuia. Unii toxicologi susțin că premierul ar fi fost otrăvit cu 3-14 zile înainte de internarea sa în spital. Yushchenko crede că a fost otrăvit la o cină pe care o avusese cu șeful serviciilor de securitate din Ucraina în noaptea dinainte.

5. Papa Ioan Paul al II-lea

Pe 13 mai 1981, Papa Ioan Paul al II-lea urma să țină un discurs în piața din fața Basilicii Sf. Petru, când turcul Mehmet AliAğca l-a împușcat. Gloanțele l-au nimerit pe Pontif în zona abdominală; el a fost dus imediat la spital unde a fost operat de urgență. Supraviețuind tentativei de asasinat, Papa a declarat că ar fi fost protejat de voința divină. Atacatorul a pretins că l-a împușcat pe Papă deoarece acesta ar fi simbolul suprem al capitalismului. El a fost condamnat la închisoare pe viață, dar în 2000 Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat iertarea, astfel că Ağca a fost eliberat și extrădat în Turcia.

4. Benazir Bhutto

Benazir Bhutto a fost prima femeie ca a ajuns premierul unei țări islamice. După o serie de acuzații de corupție și spălare de bani, ea s-a autoexilat în Dubai timp de câțiva ani. Ea s-a întors în țară în octombrie 2007, fiind întâmpinată de o mulțime primitoare în orașul Karachi. De câteva săptămâni existau zvonuri cu privire la un posibil atentat la viața ei. În timp ce femeia părăsea aeroportul, au explodat două bombe, revendicate ulterior de Al Qaida. Bhutto nu a fost rănită, dar 136 au murit în urma exploziei și alți 450 răniți. Femeia l-a învinuit pe președintele în exercițiu, Pervez Musharraf, că nu i-a asigurat protecția necesară. Pe 27 decembrie 2007, Bhutto a murit în urma unei noi încercări de asasinre.

3.Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt servise deja timp de două mandate ca președinte atunci când s-a decis să candideze din nou pentru această funcție. Pe 14 octombrie 1912, el se afla în campanie electorală în Milwaukee, Wisconsin, unde urma să țină un discurs, atunci când John Schrank l-a împușcat. Glonțul a trecut însă prin tocul de ochelari, astfel că nu a cauzat o rană adâncă. Roosevelt a continuat să-și țină discursul în fața unei mulțimi uimite. După terminarea discursului, a fost examinat de doctori, aceștia stabilind că glonțul penetrase doar câțiva centimetri de piele și mușchi. Schrank a fost internat la un spital de boli mintale, el pretinzând că fantoma lui William McKinley, fostul președinte, îi spusese să-l omoare pe Roosevelt, și că oricum se opunea oricui dorește să se dezică de tradiția de maxim două mandate inițiată de George Washington.

2. Țarul Nicolae al II-lea

Nicolae Romanov nu era încă țar atunci când a vizitat Japonia în 1891 pentru sărbătorirea deschiderii căii ferate trans-siberiene. El a fost însoțit în călătoria sa de vărul său, prințul Greciei, cei doi vizitând Kagoshima,  Nagasaki, Kobe și Kyoto. Se pare că Nicolae s-a îndrăgostit atunci de cultura japoneză. Din nefericire, pe 11 mai, când grupul regal se afla la Lacul Biwa, Tsuda Sanzo, una dintre escortele autohtone ce-i însoțea pe cei doi prinți, l-a atacat cu sabia pe Țarevici. Acesta n-a suferit însă răni grave. Tsuda și-a motivat actul prin credința că Nicolae, un creștin ortodox, nu avea dreptul să viziteze locurile sfinte shintoiste din Japonia. Țareviciul a plecat imediat din Japonia, și ulterior guvernul rus și-a exprimat satisfacția pentru  modul în care japonezii s-au comportat după incident.

1. Complotul prafului de pușcă

Complotul prafului de pușcă a fost condus de fapt de un bărbat pe nume Robert Catesby, Guy Fawes, cel care a rămas în istorie, fiind doar cel care e pregătit și plantat explozibilul în Parlament. Complotul a fost ideea unui grup de catolici britanici ce doreau să-l asasineze pe Regele protestant James. Pe 6 noiembrie 1604, Fawkes trebuia să pregătească explozibilul în timp ce ceilalți complotiști părăseau Londra. În aceeași zi, Lordul Monteagle, un catolic, a primit o scrisoare de avertisment din partea acelor complici ce se temeau pentru viața lorzilor catolici din parlament. Monteagle a arătat scrisoarea regelui, iar acesta a ordonat inspectarea subsolului Parlamentului. Fawkes a fost capturat, iar în următoarele zile i-au urmat și alți complici. Toți au fost condamnați la moarte.

 Sursa: www.listverse.com 

Mai multe