Terra Dacica Aeterna recrutează !
Asociația Terra Dacica Aeterna a fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca și este prima trupă de reconstituire istorică antică din România. Asociația are peste 70 de membri din întreaga țară, majoritatea din Transilvania – Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Bistrița-, dar și din Vâlcea, București, Constanța.
Alături de sediul de la Cluj, există deocamdată filiale la Deva și Sibiu.
Terra Dacica Aeterna abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică, având astfel trei ”unități” militare care fac antrenamente și se luptă după tacticile antice. Soldații TDA se mai ocupă și de instrucția cu arme și echipamente reale a doritorilor din publicul prezent la festivaluri, sub îndrumarea și după indicațiile ”veteranilor” TDA. Atelierul de tras cu arcul este de asemenea foarte popular.
Pe lângă acestea, există o tabără civilă foarte bine pusă la punct, cu ateliere cuprinzând meșteșuguri după modele și metode antice – fierărie, olărit, metaloplastie, lucru în os, corn, lemn, piele, și, bineînțeles, cel mai „gustat” atelier, cel de gastronomie antică. Mâncarea romană se face după rețete antice păstrate în scrierile anticilor, iar cea dacică, prin armonioasa combinare a tipurilor de legume și cărnuri existente și în antichitate pe teritoriul Daciei.
Armele, hainele și echipamentele purtate de membrii TDA sunt făcute cu cea mai mare grijă față de detaliile istorice, sub îndrumarea istoricilor și arheologilor din asociație. Dacă pentru romani, modelele de îmbrăcăminte sunt arhicunoscute, provocarea a fost crearea de straie antice dacice și sarmatice, care să fie aproape de realitatea istorică, puțin cunoscută, datorită faptului că nu există date clare și nici o piesă textilă găsită în arheologie. Hainele au fost însă recreate din pânză de care exista și în antichitate, după modelele oferite de Columna Traiană și monumentul de la Adamclissi.
Terra Dacica Aeterna a participat la peste 130 de manifestări importante din țară și străinătate, fiind apreciată peste tot pentru înaltul nivel de profesionalism și seriozitate.
Tocmai de aceea, asociația are nevoie de membri care să fie pasionați de istorie, meșteșuguri, reconstituire istorică, membri care să aibă 18 ani, să fie sociabili, cu spirit de echipă, serioși, dornici să învețe lucruri noi și să participe la diverse manifestări în țară și în străinătate, programate la sfîrșit de săptămână, în perioada mai-septembrie.
Noii membri vor avea ocazia să devină meșteșugari antici, războinici daci, legionari romani sau arcași sarmați, și să trăiască o parte din istoria antică a României și a Europei așa cum a fost!