Teodor Gheorghe Negoiţă este primul român ajuns la Polul Nord
Cercetătorul şi exploratorul Teodor Gheorghe Negoiţă, director al Institutului Român de Cercetări Polare şi Preşedinte al Fundaţiei Antarctica Română, primul român care a atins Polul Nord, în 1995, a încetat din viaţă, pe 23 martie 2011, la vârsta de 64 de ani. În anul 2006, Teodor Gheorghe Negoiţă a pus bazele primei şi singurei staţii de cercetări polare româneşti în Antarctica, Law-Racoviţă.
Cercetător, explorator polar şi speolog, Teodor Gheorghe Negoiţă s-a născut la 27 septembrie 1946 în Sascut, judeţul Bacău. Deoarece părinţii săi erau de profesie învăţători, micul Teodor a avut norocul să aibă acasă o bibliotecă cu foarte multe cărţi vechi de călătorii. A fost atras încă de atunci mai ales de descrierile unor expediţii în zonele cele mai dificile de pe glob.
Inginer chimist pasionat de etnologie şi speologie
Urmează ulterior cursurile Facultăţii de Chimie Industrială de la Iaşi, devenind inginer chimist. În perioada Facultăţii, a frecventat şi cursuri la Facultatea de Geografie.
Pasionat de etnologie, interesat pădurile ecuatoriale, Amazonia sau Noua Guinee, se axează, în timpul liber pe studiul unui grup de pigmei din Africa Ecuatorială. Avea vârsta de 33 de ani când a învăţat, de unul singur, tehnica speologiei alpine. Domeniul său de interes era reprezentat de peşterile verticale, cu o adâncime de 200-300 metri, mai puţin cercetate.
Pasiunea sa pentru speologie a evoluat apoi către peşterile în gheaţă. A reuşit să-şi procure cel mai bun echipament de speologie din vremea respectivă, adus din Cehoslovacia. Teodor Negoita simţea totuşi că trebuie să dezvolte mai mult decât o pasiune solitară, aşa că a iniţiat un proiect mai consistent.
În anul 1987, este fondatorul primului program românesc de cercetări polare. Încercările de a obţine aprobări pentru finanţarea acestui proiect au fost soldate cu eşec, abia după anul 1990 reuşind să realizeze ceva concret.
Renunţă la cariera academică pentru a-şi urma visul
Pasiunea sa pentru expediţii în mediul arctic l-a determinat să renunţe la o eventuală carieră academică şi se implică în organizarea mai multor expediţii româneşti, în zonele îngheţate din apropiere de Polul Nord:în Groenlanda, în nordul extrem al Canadei, în arhipelagul Spitsbergen (Svalbard).
La data de 21 aprilie 1995, exploratorul Teodor Gheorghe Negoiţă devenea primul român care atingea Polul Nord (pe schiuri), în cadrul unei expediţii ruse de cercetare. El este în prezent deocamdată singurul român care a ajuns pe aceste meleaguri.
Fondator al primei staţii româneşti de cercetare din Antarctica
În anul 1987 Australia a construit Staţia Law pe actualul amplasament, fiind folosită de echipe de cercetare pentru perioada de vară polară.
Încununând eforturile întreprinse într-un program ambiţios de peste 17 ani al cercetătorului şi exploratorului român Teodor Negoiţă şi după 2 ani de negocieri, Australia a decis să transfere României Staţia Law, urmând să se numească Staţia Law-Racoviţă şi să fie administrată de Fundaţia Antarctică Romană.
La 20 Februarie 2006, a avut loc ceremonia de transfer a staţiei către partea romană în prezenţa reprezentantului Guvernului Australiei, Prof. Dr. Michael Stodardt, şefilor staţiei vecine şi a lui Teodor Gheorghe Negoita, aflat în fruntea echipei române.
Staţiunea este amplasată în regiunea "Prinţesa Elisabeta", în Dealurile Larsemann din Antarctica de Est, la o distanţă apropiată (2 km) de staţiile Federaţiei Ruse şi ale Chinei, ceea ce a permis o cooperare strânsă şi cu cercetătorii acestor ţări, cu care se întreţin schimburi de experienţă.
Expediţii ştiinţifice organizate şi conduse:Insula Spitsbergen (1990, 1991, 1994, 1996), Nordul extrem al Canadei, Insula Bylot şi Baffin, (1992), Groenlanda de Nord-Vest (1994), Prima Expediţie Naţională Ştiinţifică în Antarctica la Staţia „Law-Racoviţă” (2005/2006).
Expediţii solitare:Groenlanda de Nord-Vest, Qaanaaq (1995);Insula Spitsbergen-Ţara lui Oscar al ÎI-lea (1997);Insula Spitsbergen-300 km pe schiuri atingând Gheţarul Lomonosov, (2002).
Participări la expediţii ştiinţifice internaţionale:Expediţia pe schiuri dintre nordul Siberiei şi Polul Nord (1995); a 43-a Expediţie Rusă în Antarctica (1998);a 19-a Expediţie Chineză în Antarctica, (2002/2003), a 52-a Expediţie Rusă în Antarctica (2007).
A publicat 60 de lucrări ştiinţifice şi politice în domeniul cercetărilor arctice şi antarctice, 43 de lucrări publicate în volumele unor manifestări ştiinţifice internaţionale, patru cărţi editate în limba engleză, „Antarctic and Arctic Research”, vol. I (2000), vol. ÎI (2004), vol. III (2005), vol. IV (2006), două cărţi publicate în limbă romană, „Stiinta pe gheaţă:cu chinezii în Antarctica”(2004), cea din urmă scrisă pe bază jurnalului ţinut pe durata celor 130 de zile din iarnă anului 2002-2003 în care Teodor Negoiţă a participat la a 19-a expediţie chineză pe continentul sudului extrem.
În cadrul unei reuniuni care a avut loc pe 28 mai 2009 la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), la propunerea şi recomandarea Academiei Române, Teodor Gheorghe Negoiţă a primit pentru meritele sale, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comanor.