Strămoșii polinezienilor: arheologii au deslușit enigma
Primii oameni care au colonizat Polinezia au provenit din Taiwan sau nordul Filipinelor, arată cercetătorii. S-a ajuns la această concluzie după analize ADN efectuate pe un craniu vechi de 3000 de ani, descoperit pe insula Vanuatu. Craniul a fost descoperit într-un vas Lapita, o cultură antică din regiunea Polineziei.
Acești coloniști au ajuns în zona insulelor Tonga-Vanuatu acum 2300-3100 de ani. Insulele erau pe-atunci nelocuite, spre desoebire de alte zone din apropiere, precum Papua Noua Guinee sau Australia, ocupate de populații antice încă de acum 40.000 de ani.
Colonizarea acestor insule izolate din Pacific a fost un proces dificil, care îi fascinează pe cercetătorii de astăzi. Strămoșii locuitorilor din Oceania au vâslit în bărci de tip canoe pe distanțe foarte mari, de mii de kilometri. De ce au pornit în această dificilă călătorie? Cercetătorii nu au încă un răspuns la acestă întrebare.
Până acum, ei nu știau exact nici cine a populat aceste insule. Unii savanți erau de părere că locuitorii din insulele Asiei de Sud-Est s-au îndreptat direct către insulele precum Tonga, în timp ce alții credeau că, mai întâi, acești coloniști s-au amestecat cu populațiile din insulele Solomon sau Papua Noua Guinee înainte de a ajunge în Polinezia.
Pentru a lămuri această enigmă, cercetătorii au analizat rămășițe de ADN extrase din patru schelete descoperite în Vanuatu și Tonga, schelete datând de acum 2300-3100 de ani. Au comparat ADN-ul cu cel al altor popoare din Oceania și Asia de Est și au aflat că primii locuitori din Tonga, care aparțineau așa-numitei culturi Lapita care a colonizat mare parte din Polinezia, au un strămoș comun cu locuitorii din Taiwan și Filipine.