Strada Sforii din Brașov, cea mai îngustă stradă din România, redeschisă publicului / FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 25 septembrie 2018

Strada Sforii din Brașov a fost redeschisă publicului, weekendul trecut, după ce a fost închisă o lună și jumătate pentru restaurare. Cu o lungime de 80 de metri și p lățime cuprinsă între 1,11 și 1,35 metri, strada Sforii este un monument al Brașovului, fiind atestată documentar încă din secolul al XVII-lea.

Strada a fost renovată și reinventată în urma proiectului „Sfoara Brașovului“, fiind transformată într-un muzeu în aer liber, unde vor fi găzduite expoziții, mini-concerte, concursuri pentru lucrări de artă, evenimente pentru tineri și copii, precum și alte activități culturale, informează un comunicat al Primăriei Brașov.

Strada Sforii a fost construită ca o scurtătură pentru intervenția de urgență a pompierilor, între străzile Poarta Schei și Cerbului din cetatea Brașovului. Menționată pentru prima dată în documente din secolul al XVII-lea, Strada Sforii este cea mai îngustă stradă din România și pe locul trei între cele mai înguste din Europa.

Vezi cum arată acum Strada Sforii din Brașov

Foto: Primăria Brașov / Andrei Paul

Procesul de restaurare a fațadelor a început în 8 august și a pornit de la următoarele concepte:

► Strada Sforii – pasaj prin istorie – străjuită de clădiri monument istoric, strada își va spune povestea pe plăcuțele cu informații amplasate la cele două capete ale străzii.

► Strada Sforii – loc de observare și contemplare a frumuseții Tâmpei, vor fi reparate acoperișurile și jgheaburile, astfel încât Tâmpa va putea fi admirată și fotografiată din unghiuri neobișnuite.

► Strada Sforii – loc al dialogului – vizitatorii brașoveni și turiști, își pot scrie impresiile pe un panou de sticlă transparentă de 6 metri pătrați ce va fi amplasat de-a lungul unuia din pereții străzii.

► Strada Sforii – culoare și personalitate – lucrări de pictură murală realizate de artiști locali vor marca cele 23 ferestre care dau spre stradă.

► Strada Sforii – invitație la fotografii - o instalație urbană cu simbolul sforii care va fi amplasată la intrarea dinspre strada Cerbului, va semnaliza strada și va oferi cadrul pentru fotografii deosebite, cu perspectiva străzii Sforii pe fundal.

Mai multe