Statuia generalului Gheorghe Mărdărescu, inaugurată la Cluj-Napoca

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 5 august 2019

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, organizează miercuri 7 august, începând cu ora 11.00, la Cluj-Napoca, în fața Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Str. Alexandru Vaida Voevod 58-60, evenimentul de dezvelire a statuii generalului Gheorghe Mărdărescu.

Cu prilejul dezvelirii statuii generalului Gheorghe Mărdărescu, la eveniment vor participa Mihai Daraban, președintele CCIR, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, istoricul Dan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Valentin Tănase, artist plastic, autorul statuii alături de reprezentanți ai mediului academic și personalități ai autorităților locale, informează un comunicat al CCIR.

Acțiunea CCIR de a readuce în memoria tuturor românilor o personalitate importantă precum generalul Gheorghe Mărdărescu, marchează rolul evenimentelor istorice, din perioada 1918-1919, pentru dezvoltarea economică ulterioară a României, ca stat liber și suveran.

Generalul Gheorghe Mărdărescu a deținut un rol central în acțiunile armatei române atât în timpul Primul Război Mondial, atunci când a luat parte la luptele de la Mărăști și Oituz, alături de o altă figură marcantă a istoriei, generalul Alexandru Averescu, cât și în perioada imediat următoare, când a contribuit decisive la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei.

În 1919, comanda tuturor forțelor armate din Transilvania a fost încredințată generalului Gheorghe Mărdărescu, cu misiunea de a respinge bandele bolșevice și trupele ungurești până peste Apuseni. La data de 4 august 1919, trupele românești intră în Budapesta, ofensiva fiind executată fără pauză operativă, cu un ritm mediu de înaintare de 18 km zilnic, ceea ce nu a mai permis inamicului să pregătească apărarea Tisei și nici a căilor de acces spre capitala Ungariei.

Soldații Armatei Române au defilat pe bulevardul Andrassy în prezenta regelui Ferdinand I, care i-a conferit generalului Mărdărescu „Ordinul Mihai Viteazul” clasa a II-a pentru acțiunea contra regimului bolșevic al lui Bela Kun.

Mai multe