Soluții inedite pentru restaurarea amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Amfiteatrul din Sarmizegetusa trece prin mari transformări, la un an de la începerea lucrărilor de restaurare. Au fost alese soluții ingenioase pentru reabilitarea monumentului istoric.

Aproape cinci milioane de euro sunt investite, din fonduri europene, în restaurarea Amfiteatrului din Sarmizegetusa, județul Hunedoara, una dintre cele patru astfel de arene antice romane descoperite pe teritoriul României.

Celelalte trei amfiteatre au fost cercetate la Micia (Vețel, Hunedoara), Porolissum (comuna Creaca, Sălaj) și Drobeta Turnul Severin – ultimul fiind identificat din 2010.

Lucrările au început în vara anului 2022, vor trebui finalizate în acest an și se derulează sub supravegherea arheologilor și a Institutului Național de Patrimoniu, informează Consiliul Județean Hunedoara, administratorul monumentului istoric.

Tribună metalică demontabilă în locul uneia de marmură

A trecut un an de când Amfiteatrul roman se află în șantier (video cu Amfiteatrul înainte de lucrări), iar schimbările prin care trece monumentul sunt vizibile și au stârnit unele controverse. Cele mai multe vizează tribuna cu gradene metalice care va fi amenajată pentru a putea găzdui până la 500 de spectatori, la evenimentele derulate în arenă.

Potrivit Consiliului Județean Hunedoara, specialiștii care au întocmit proiectul tehnic au precizat că în final amfiteatrul antic își va recâștiga funcționalitatea originară, fără a se recurge la reconstrucția structurală sau arhitecturală a sa.

„S-a propus realizarea de gradene pe câteva sectoare ale laturilor sudice și nordice, din structură metalică zincată, independentă de structura istorică, sprijinită pe dale de beton prefabricat așezate pe pat de pământ și susținute de stâlpi care să asigure panta arenei romane. Așadar, gradenele noi nu vor fi reconstruite pe structura istorică existentă și vor fi amplasate doar spre interiorul amfiteatrului. Extragerea acestora se va putea realiza fără a produce daune asupra monumentului istoric, fiind astfel o intervenție reversibilă”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

În proiectul inițial, propunerea de restaurare a uneia dintre laturile tribunelor amfiteatrului viza refacerea acesteia cu marmură - material folosit în trecut la construcția monumentului. Studiile necesare elaborării Proiectului tehnic au arătat că vechea structură a amfiteatrului nu ar fi putut susţine o nouă construcţie peste tribună, de aceea au fost preferate structurile metalice.

Gradenele vor putea găzdui până la 500 de spectatori, iar arena va fi amenajată, la rândul ei, cu pământ stabilizat. Pe latura de est va fi amplasată o scenă pentru evenimente, din structură metalică, demontabilă și ea. Casetele dintre zidurile amfiteatrului se vor umple cu pământ, acoperit cu vegetație.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe