Soldaţii lui Ştefan cel Mare, descoperiţi de arheologi în Cetatea Sucevei
În Cetatea de Scaun a Sucevei au fost descoperite şapte schelete care datează din secolul al XV-lea, când a domnit Ştefan cel Mare. Arheologii nu ştiu cu exactitate perioada în care au trăit aceşti oameni, cercetările fiind abia la început. "Este pentru prima dată când în cetate se face o asemenea descoperire", a declarat arheologul Florin Hău.
Cetatea de Scaun a Sucevei urmează să fie restaurată cu fonduri europene şi înainte de începerea lucrărilor s-au făcut cercetări arheologice. "Am descoperit o incintă necropolară acum o săptămână în Cetatea de Scaun a Sucevei. Am dezgropat deja al şaptelea schelet, este vorba de oameni care au murit în secolul al XV-lea", a mai spus arheologul Florin Hău.
"Nu ştim încă în ce perioadă a secolului al XV-lea au trăit aceşti oameni fiindcă nu am descoperit nici o monedă încă, ci doar bucăţi de ceramică care pot doar să sugereze o perioadă, fiind un factor larg de datare. Credem că oamenii au fost înmormântaţi în vreme de asediu. Ieşirea şi intrarea din cetate erau blocate, iar cei care mureau trebuiau îngropaţi undeva".
Cele şapte schelete au fost descoperite pe o suprafaţă de 30 metri pătraţi, aceasta fiind doar o treime din zona care urmează să fie decopertată, conform arheologului. Este foarte probabil ca în viitor să mai fie descoperite şi alte schelete.
"Unul dintre schelete are braţele pe lângă corp şi nu pe piept, în poziţia firească pe care o au cei îngropaţi după ritualul creştin. Mai în glumă, mai în serios, l-am numit Hassan. S-ar putea să nu fi fost creştin, deşi este înmormântat tradiţional cu picioarele spre est şi capul spre vest", mai spune arheologul Florin Hău.De asemenea, nu se cunoaşte încă sexul defuncţilor.
"Vom şti mai multe despre schelete după ce vor fi recoltate şi trimise la expertiză patologică în Iaşi, probabil la iarnă. Atunci vom afla dacă sunt bărbaţi sau femei, ce vârstă au şi cărei rase aparţin", a mai precizat arheologul.