Sit arheologic din Bacău, distrus pentru construirea locuințelor

📁 Preistorie
Autor: Valentin Trufasu
🗓️ 11 aprilie 2023

Asociația Culturală „Vasile Pârvan” a descoperit mai multe fragmente de ceramică din perioada eneolitică și cea a bronzului în satul Gherdana, județul Bacău. Localnicii au excavat aproape complet o movilă antropică ca să își facă case din lut.

Până la venirea echipei Asociației Culturale „Vasile Pârvan”, satul Gherdana, localitate componentă a comunei Tătărăști, nu a fost cercetată din punct de vedere arheologic. Echipa a cercetat localitatea sumar (zona de sud-est).

Cu acest prilej au fost localizate mai multe fragmente de ceramică din perioada eneolitică (Cucuteni A), dar și din perioada bronzului (Monteoru IC2-IC3), fragmente întinse pe o suprafață considerabilă, de aproximativ 2 hectare.

De asemenea, în punctul „La Movile” (dealul Ruje, 180 metri), au fost descoperite două movile antropice. O movilă este în prezent deteriorată în proporție de 90%, această deteriorare a început prin anii `80, când autoritățile locale au excavat monumentul în vederea amenajării drumului principal din sat, spun reprezentanții asociației. Pe lângă autoritățile locale, au intervenit și localnicii care au folosit pământul (lutul/loess-ul) pentru construirea locuințelor.

Fragmente arheologice distruse sau aruncate

În urma discuțiilor cu diferiți localnici, s-a stabilit faptul că în movila nr. 1 (deteriorată) s-au descoperit de-a lungul timpului mai multe fragmente arheologice, toate distruse sau aruncate.

Pe baza fragmentelor de ceramică prezente, cele două movile datează din perioada eneolitică. În prezent, în secțiunea transversală a movilei, mai pot fi observate fragmente rare ale unor tumuli de incinerație.  

Tumulii sunt movile de pământ sau de piatră, de formă conică sau piramidală, ridicați deasupra unui mormânt în scop de protecție. Tumulii sunt caracteristici pentru multe culturi antice din toată lumea, ei fiind ridicați începând din neolitic nu numai în scop funerar, ci și ca observatori astronomici și semne geodezice.  

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe