Sculpturi și picturi rupestre vechi de 1.600 de ani dintr-un templu din China, conservate prin digitalizare

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 20 septembrie 2021

Autoritățile chineze au anunțat finalizarea unui proiect de digitalizare a grotelor Templului Jinta. Având o vechime de 1.600 de ani, acest templu din orașul Zhangye este faimos pentru grotele sale în care se regăsesc sculpturi unice în relief și picturi rupestre, care se întind pe o suprafață de peste 500 de metri pătrați.

Lansat în luna iunie, proiectul de digitalizare a vizat peșterile estice și vestice din acest sit, precum și picturile rupestre și sculpturile colorate din interiorul lor, informează Agerpres.

Situate în Munții Qilian din nordul Chinei, în provincia Gansu, grotele, amenajate într-un strat fragil de gresie roșiatică la o altitudine de peste 2.800 de metri, sunt afectate de temperaturi extrem de scăzute pe perioada iernii și de umiditate crescută în timpul verii. În pofida măsurilor de protecție aplicate de autoritățile locale, grotele sunt expuse în continuare în fața riscurilor, precum pericolul de degradare și răspândirea mucegaiului, a explicat Yao Guilan, director în cadrul institutului pentru conservarea patrimoniului cultural din Zhangye.

Foto: Flickr / Mark

Mai multe