Sculpturi antice romane, descoperite în Roma
Un grup de arheologi a dezgropat şase sculpturi din marmură care ar putea să fi aparţinut unui oficial de rang înalt al Imperiului Roman, conform unui comunicat de presă al ministerului culturii italian, potrivit agenţiei de presă France Presse.
Câţiva arheologi, conduşi de Roberto Egidi, au dezgropat în timpul unei excavări cinci capete de marmură reprezentând membri ai dinastiei imperiale Severan, precum şi o statuie a lui Jupiter. Sculpturile au fost îngropate într-o fântână antică a unei vile romane pe strada Via Anagnina în sud-estul Romei.
"Extraordinara descoperire", una dintre cele mai mari şi mai importante din ultima perioadă în capitala Italiei, aruncă o lumină asupra condiţiilor de locuit în suburbiile în perioada imperială, conform declaraţiei din partea ministerului. Sculpturile care au fost descoperite marţi vor fi predate Muzeului Naţional de la Roma şi vor fi păstrate la Băile lui Diocleţian lângă staţia Termini în cazul în care acestea vor fi supuse unei restaurări preliminare imediat. "Se poate ca ultimul proprietar al vilei să fi fost un oficial de rang înalt legat din dinastia împăratului roman Septimius Severus", se afirmă în declaraţie. "Existenţa unui mausoleu care datează din perioada imperială târzie consolidează o astfel de ipoteză, datorită ritualului, comun în secolele al doilea şi al treilea, de îngropare a proprietarului de lângă casa lui".
Severus a domnit din 193-211 d.Hr., după era tumultuoasă a lui Commodus, predecesorul său. El a fondat dinastia Severan, care a luat sfârşit în 235 cu asasinarea unuia dintre moştenitorii lui. Săpăturile au fost finanţate de către un grup de întreprinzători privaţi care au luat măsuri după descoperirea în luna iunie a altor relicve aparţinând casei somptuoase Roman.