Şase tablouri vechi cu Regina Maria şi Regele Ferdinand au fost descoperite în depozitul Muzeului Unirii din Alba Iulia

📁 Monarhia în România
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 28 noiembrie 2012

Reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii au descoperit în depozitul de arheologie al instituţiei şase tablouri pictate în ulei în perioada 1920-1927 reprezentând imagini cu Regina Maria şi Regele Ferdinand. Pânzele aflate într-o stare degradată vor fi restaurate şi expuse în spaţiul muzeului. 

„Tablourile sunt într-o stare destul de bună, având în vedere locul în care au fost ţinute. Sunt tablouri din anii 1920 – 1927, tablouri de cabinet aşa cum se numesc ele, reprezentându-i pe Majestatea Sa Regele Ferdinand şi Majestatea Sa Regina Maria. Trecutul pe care-l reprezintă aceste tablouri pot să ne genereze noi idei faţă de viaţa noastră actuală şi viitoare. E păcat, la fel ca şi oamenii, şi aceste tablouri trebuie ajutate să trăiască, mai bine”, a declarat Adrian  Buga, consultant pe probleme de artă al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

Cele şapte tablouri (6 pânze şi 7 imagini, una fiind faţă-verso) aparțin pictorilor Dimitrie Stoica, Zogu Zaharescu, Pericle Capidan, U. Leon, iar două sunt nesemnate. Au fost descoperite de Smaranda Cutean de la Muzeul Naţional al Unirii, în timpul unui inventar general. Pânzele făcute sul nu erau înregistrate în niciun inventar al instituţiei. Directorul Gabriel Rustoiu a declarat că, cel mai probabil, în timpul distrugerilor de la Sala Unirii de după 1918, pânzele au fost ascunse de directorul de atunci pentru a fi salvate.

Pictură cu Regina Maria descoperită în depozitul muzeului

Fiecare tablou are nevoie de 2-3 luni pentru a fi restaurat, iar costurile se ridică la 800 – 1.000 de euro pentru fiecare bucată. Tablourile vor fi restaurate de restauratori profesionişti de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti şi restauratori particulari. Ulterior, vor fi aduse şi vor rămâne în colecţia Muzeului Unirii. “Alteţa Sa Regală Principesa Margareta şi Principele Radu mi-au spus că este posibil să se implice în procesul de restaurare”, a completat Adrian Buga.

Pe lângă aceste picturi au mai fost descoperite şi câteva pânze din secolul XVIII. Una dintre acestea il reprezintă pe Horea. Conducătorul Răscoalei de la 1784.

Sursa:www.adevarul.ro

Mai multe