S-a furat sigiliul oraşului Baia Mare de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie
Dispariţia artefactului a fost semnalată vineri dimineaţa în jurul orei 7.15 de către angajaţii muzeului. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Maramureş au prelevat amprente de la faţa locului, au audiat deja peste 30 de persoane şi au format un cerc de suspecţi.
Vineri, 29 iulie, Poliţia a fost sesizată despre faptul că, dintr-o sală a Muzeului de Istorie şi Arheologie Maramureş a dispărut Sigiliul Oraşului Baia Mare, şi matriţa acestuia, piese cu valoare istorică, datând din anul 1.360 şi aparţinând patrimoniului local.
Conducerea muzeului declară că piesa a fost văzută ultima dată joi, în jurul orei 16.44 când s-a făcut ultima armare a sistemului antiefracţie cu care este dotată unitatea muzeală. „Avem doar un sistem antiefracţie clasic cu senzori de mişcare care se armează în fiecare seară după ce în prealabil se fac verificări. Din păcate nu avem camere video“, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie Maramureş.
Paza muzeului este asigurată de un angajat între orele 7.00 – 19.00, iar de la ora 19.00 la 7.00 de către un angajata al Serviciului Judeţean de Pază, dar aceştia nu au acces în corpurile de clădire unde sunt adăpostite colecţiile.
Potrivit muzeografilor, matriţa sigilului nu are doar valoare istorică şi face parte din fondul vechi al unităţii. Ea a fost expusă încă din anul 2004 şi până acum nu au fost probleme. „Este un exponat din fondul vechi al muzeului şi nu a fost reevaluat. Avea doar câteva grame, dar are valoare istorică“, a mai precizat Viorel Rusu.
Poliţiştii care au ajuns la faţa locului pentru primele cercetări au prelevat amprente de pe vitrina unde era expusă piesa şi au audiat deja o parte dintre angajaţi. „Am audiat deja peste 30 de persoane şi am format un cerc de suspecţi“, a declarat cms. Dorin Coste, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş.