S-a descoperit un perete fals în fosta clădire a Securităţii din Cluj
Specialiştii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) au descoperit, miercuri, un zid fals în subsolul clădirii Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, existând posibilitatea ca în spatele acestuia să se afle încăperea în care ar fi fost zidiţi 13 foşti deţinuţi politici.
Coordonatorul CICCR, Marius Oprea, a declarat, miercuri, că a acordat, iniţial, 50 la sută şanse acţiunii de descoperire a cadavrelor celor 13 deţinuţi politici, dar, după descoperirea zidului fals, "şansele au crescut simţitor".
"La începutul acţiunii, dădeam 50 la sută şanse să găsim ceva, dar şansele au crescut simţitor. După primele perforări, s-a dovedit că este un zid care acoperă ceva. Dincolo de primele găuri făcute cu burghiul, este gol. Avem de-a face cu un mare dreptunghi de zid care ascunde ceva", a spus Oprea.
Potrivit acestuia, reprezentanţii CICCR bănuiesc că în încăperea ascunsă ar fi cadavrele a 13 foşti deţinuţi politici, 12 bărbaţi şi o femeie, ucişi de Securitate în aprilie 1950.
"Am pornit acţiunea de descoperire a cadavrelor celor treisprezece de la mai multe informaţii potrivit cărora în subsolul clădirii Palatului Copiilor aceştia ar fi fost executaţi prin împuşcare. Iniţial, au fost condamnaţi la muncă silnică, dar Securitatea, nemulţumită de sentinţă, ar fi decis uciderea lor. A fost o crimă premeditată. Cei treisprezece erau partizani din grupările de rezistenţă anti-comunistă Dabija şi Maxim, care acţionau în Munţii Apuseni", a precizat Oprea.
Arhitectul Gheorghe Petrov a declarat, la rândul său, că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, ar fi vorba despre o încăpere de 7, 5 metri pe trei metri, aflată la subsolul clădirii, care ar fi fost zidită de Securitate.
"Pe schiţele clădirii apare un spaţiu gol despre care bănuim că a fost zidit şi unde s-ar afla ceva. Unii foşti deţinuţi politici închişi aici spun că aici ar fi fost zidiţi cei 13 partizani ucişi de Securitate", a spus Petrov.
Cercetările din subsolul Palatului Copiilor se desfăşoară sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Militar Cluj, cu sprijinul Serviciului Criminalistic al Poliţiei Judeţene Cluj.
La faţa locului sunt prezenţi şi membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Cluj, dar şi rude ale celor ucişi.