Rusia sare la gâtul CEDO după condamnarea unui luptător antinazist
Autorităţile de la Moscova au reacţionat dur după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a confirmat condamnarea pentru crime de război a unui cetăţean leton care a fost găsit vinovat pentru că a ordonat uciderea a nouă civili în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deşi acesta lupta de partea forţelor sovietice împotriva armatei naziste, informează "The Moscow Times".
Decizia tribunalului din Strasbourg recunoaşte de fapt sentinţa dată de Curtea Supremă de Justiţie din Riga în 2004 care a provocat un scandal de amploare între Rusia şi Letonia, după ce Vasili Kononov a fost condamnat pentru crime de război.
Unitatea de comando condusă de Kononov ce lupta împotriva trupelor naziste din Letonia a executat nouă săteni neînarmaţi, în 1944, doar pentru că erau suspectaţi de colaborare cu armata nazistă.
Ministerul de Externe al Rusiei a considerat verdictul ca fiind un precedent periculos, care trage un semnal de alarmă, iar deputatul rusLeonid Sluţki a catalogat decizia ca fiind una scandaloasă. “Această sentinţa nu este scandaloasă doar pentru Europa în sine, care a suferit sub jugul lui Hitler la fel ca şi Uniunea Sovietică, dar creează o tendinţă negativă pentru a justifica crimele comise de Germania nazistă”, a spusSluţki.În schimb, Letonia a salutat hotărârea, afirmând că sentinţa dată de CEDO confirmă responsabilitatea individuală pentru crimele comise, care nu poate fi ascunsă sau justificată de făptuitor prin criterii “politice, ideologice sau de alt fel”.
Kononov a fost condamnat la 20 de luni de închisoare, o pedeapsă mult mai scurtă decât 12 ani, atât cât au solicitat procurorii. El a fost eliberat pentru că deja a ispăşit pedeapsa în detenţia preventivă.
Mulţi ruşi îl consideră pe Kononov un adevărat erou de război, iar Moscova a criticat aprig de-a lungul timpului procesele acestuia acuzând autorităţile din Letonia de o adevărată “vânătoare de vrăjitoare” care vizează un om bolnav şi bătrân. De altfel, Vladimir Putin i-a acordat lui Kononov cetăţenia rusă în 2000, sperând să îl protejeze în faţa unui proces, lucru ce nu s-a întâmplat.