România în fotografii alb-negru

📁 Muzeele României
Autor: Nicoleta Zaharia
🗓️ 15 septembrie 2010

Expoziţia „Jurnalul meu românesc“, cu lucrările celebrei fotografe Inge Morath, poate fi vizitată în Sala Oaspeţi a Muzeului Ţăranului Român.

Inge Morath (1923-2002) a vizitat în repetate rânduri România în 1958, 1967 şi 1994. Din aceste călătorii au rezultat circa 1.000 de fotografii care n-au fost publicate încă, precum şi un jurnal, în care aceasta şi-a notat experienţele şi impresiile.

În expoziţia de la Muzeul Ţăranului Român, deschisă de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, pot fi văzute 133 de lucrări ale lui Inge Morath, care au surprins viaţa în România în timpul unor perioade semnificative pentru ţară.

Opera fotografică a artistei Inge Morath a fost puternic influenţată de stilul lui Henri Cartier-Bresson, alături de care aceasta a lucrat multă vreme. Ea a creat o operă fotografică voluminoasă pentru Agenţia Foto Magnum, operă ce şi-a găsit consacrarea internaţională.

Deşi nu se poate spune că Inge Morath a fost uitată, abia în prezent sunt descoperite lucrări semnate de artistă, care nu au mai fost arătate până acum. Publicaţia care va însoţi expoziţia conţine numeroase imagini, un text scris de prietenul ei, Kurt Kaindl, cel care a însoţit-o pe parcursul ultimei sale călătorii în România, precum şi o scurtă biografie a artistei. „Jurnalul meu românesc“ este prima expoziţie de mari dimensiuni cu lucrările fotografei Inge Morath.

Mai multe