«Reține. 23 AUGUST»: Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare / VIDEO
Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, ce a deschis calea către cel de-al Doilea Război Mondial și consecințele sale – de la deportări în masă, muncă forțată și crime de război, până la Holocaust și epurări etnice.
În cadrul campaniei sociale „Reține. 23 august” sunt readuse în atenție poveștile unor persoane care au fost victime ale violenței și persecuțiilor înfăptuite în numele sistemelor totalitare din Europa. În acest an va fi scoasă la lumină povestea Julianei Zarchi, o lituaniană cu origini germano-evreiești pe viața căreia și-au pus pecetea pentru totdeauna două regimuri totalitare: cel nazist și cel sovietic, informează un comunicat al Rețelei Europeane Memorie și Solidaritate (ENRS).
Materialul video în care apare și ea va fi prezentat online și difuzat de mai multe canale publice de televiziune din Europa, în premieră, la data de 23 august. El se alătură seriei de materiale video care prezintă povestea vieții Malei Zimetbaum (evreică) și a lui Edek Galiński (polonez), un cuplu de îndrăgostiți care s-au cunoscut în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, sau pe cea a lui Péter Mansfeld – cea mai tânără victimă a represiunilor de după revoluția din Ungaria din 1956. Spoturile vor fi transmise și la televiziunea publică românească TVR.
”Pe data de 23 august, la împlinirea a 80 de ani de la încheierea pactului între cel de-al Treilea Reich și Uniunea Sovietică comemorăm Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare. Alătură-te campaniei sociale organizate în această zi de Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate: pune-ți insigna cu panglică neagră sau adaugă la fotografia de profil stickerul dedicat acestei zile pe Facebook. Află mai multe despre soarta celor care au suferit din cauza agresiunii totalitare și vizionează materialul video despre Juliana Zarchi, o lituaniană de origine germano-evreiască, a cărei viață a fost afectată iremediabil de două regimuri totalitare: cel nazist și cel sovietic” se arată în comunicatul ENRS.
Un element important al campaniei îl reprezintă insignele cu panglică neagră – simbol al zilei de 23 august, care vor fi împărțite în muzee și memoriale din întreaga Europă. Oricine dorește să primească o insignă o poate comanda trimițând un e-mail la adresa: office@enrs.eu sau vizitând una dintre locațiile menționate pe pagina: enrs.eu/august23. Există de asemenea o versiune electronică sub forma unui sticker ce se poate adăuga la fotografia de profil de pe Facebook; el se poate aplica de pe profilul Facebook al Rețelei sau accesând linkul: bit.ly/23august-fb-frame. Spoturile video și insignele vor fi prezentate și în timpul manifestărilor oficiale ale Uniunii Europene de comemorare a Zilei Europene a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare, evenimente care acest an vor avea loc la Varșovia.
Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (ENRS) este o acțiune internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și răspândirea cunoștințelor legate de istoria Europei secolului XX și a modalităților de comemorare ale acesteia, în special a perioadelor de dictatură, războaie și revolte sociale împotriva subjugării. Membrii ai Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Statut de observator au Albania, Austria, Georgia și Cehia. Mai multe detalii: www.enrs.eu.