Resturile unui sturion de Atlantic, o specie aproape dispărută în prezent, descoperite în epava unei nave regale daneze
Resturile unui sturion de Atlantic lung de doi metri, o specie aproape dispărută în prezent, au fost găsite în epava unei nave regale daneze care s-a scufundat în urmă cu peste 500 de ani, în Marea Baltică.
„Cu ocazia unor cercetări arheologice din 2019, un butoi din lemn aflat pe epava scufundată conținea cadavrul aproape complet și bine conservat al unui sturion”, se afirmă într-un articol publicat de Jurnalul de științe arheologice, editat de cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia.
Descoperirea, considerată unică de oamenii de știință, a fost posibilă grație particularităților Mării Baltice, o mare semi-închisă, în care concentrația de oxigen este scăzută.
„Epava este într-o stare de conservare atât de bună datorită mediului uimitor al Mării Baltice. Salinitatea ei scăzută nu este propice pentru viermii marini, care se hrănesc cu lemn (...). Fundul mării este acoperit cu o argilă fină, ideală pentru conservarea materiilor organice, iar concentrațiile reduse de oxigen contribuie și mai mult la prezervarea materiilor organice", a explicat Brendan Foley, cercetător la Universitatea Lund, citat de Agerpres.
Resturile sturionului de Atlantic (foto: Universitatea Lund)
Într-o călătorie oarecum ostentativă, regele Hans al Danemarcei s-a deplasat în vara anului 1495 în Suedia pe cea mai frumoasă ambarcațiune a sa, cea mai impunătoare navă de război din regiune, cu intenția de a restaura unirea celor trei țări scandinave sub regența sa.
Suveranul danez nu se afla la bordul celui mai frumos vas al său, Gribshunden, atunci când nava, prețioasa lui încărcătură și o parte a echipajului său au ars în dreptul localității Ronneby, un oraș costier suedez ce aparținea pe atunci Danemarcei.
„Pierderea navei a fost o lovitură teribilă pentru prestigiul lui Hans și a afectat din punct de vedere material forța lui politică și militară”, a concluzionat Brendan Foley.