Primii oameni care au ajuns în America erau însoțiți de câini
Primii oameni care au pășit pe continentul nord-american erau însoțiți de câini, arată un studiu publicat în revista „Proceedings of the Royal Society B”.
Cercetătorii de la State University of New York din Buffalo au analizat ADN-ul extras dintr-un fragment osos provenit din scheletul unui câine descoperit în sud-estul statului Alaska. La început, oamenii de știință americani au crezut că era vorba despre un fragment care provenea din scheletul unui urs. Studiul ADN a dezvăluit însă că era vorba despre o parte din femurul unui câine care a trăit în acea regiune în urmă cu aproximativ 10.500 de ani, notează Agerpres.
Animalul avea o secvență genetică în comun cu alți câini americani, denumiți „câini de pre-contact”, care au trăit înainte de sosirea pe continent a primelor rase europene, care i-au însoțit pe coloniștii europeni. Primii oameni au migrat pe acest continent venind din Siberia, după ce au traversat actuala Strâmtoare Bering, în intervalul cuprins între anii 30.000 î.e.n. și 11.000 î.e.n.
Din acei „câini de pre-contact” s-au desprins, în urmă cu aproximativ 16.000 de ani, așa-zisele rase siberiene, într-o epocă în care, potrivit datărilor efectuate de cercetători, a existat posibilitatea ca oamenii să urmeze o rută costieră ce le-a permis să ajungă pe continentul nord-american venind din actuala Siberie.
Câinii au venit apoi în zonă în valuri succesive, susține Charlotte Lindqvist, o specialistă în biologie evoluționistă și profesoară la Universitățile din Buffalo și din South Dakota. Primii dintre ei proveneau din Asia de Est și au venit odată cu populația Thule, fiind urmați de exemplarele de Husky siberian aduse în Alaska în timpul goanei după aur din secolul al XIX-lea.
Foto sus: © Library of Congress