Presa francofonă din sud-estul Europei în dezbaterea istoricilor la Facultatea de Istorie

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 martie 2018

In zilele de 16-17 martie 2018 Facultatea de Istorie a Universității din București a fost gazda colocviului internațional Presa francofonă publicată în Europa de sud-est în secolele XIX-XXI. Evenimentul, care s-a bucurat de participarea a 17 istorici din Franța, Grecia, Bulgaria și România, a fost organizat de Centrul de Studii Turce din Facultatea de Istorie, în parteneriat cu Centrul de Istorie a Relațiilor Internaționale din Facultatea de Istorie, Universitatea „Al. I. Cuza„ Iași”, Centre de recherches en Europes-Eurasie - Inalco Paris, Centre d’Histoire Culturelle des Sociétés Contemporaines – Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, Réseau «Transfopress» (Rețeaua transnațională pentru studiu presei în limbi străine). 

Organizată în cadrul evenimentelor care marchează luna francofoniei, conferința s-a deschis oficial la Institutul Francez cu o prelegere dedicată stadiului de cercetare a presei francofone în secolul al XIX-lea, susținută de prof. Diana Cooper-Richet (Université de Versailles St-Quentin-en-Yvelines). Colocviul a inclus și o masă rotundă dedicată situației presei francofone în România contemporană la care au participat reprezentanți ai mass-mediei din București – Radio România Internațional, Radio France International, Radio France en Roumanie, Le Courier de Balkans, Regards, Petit Journal de Bucarest, Antenne roumaine l’Union internationale de la presse francophone. Jurnaliștii au dezbătut în dialog cu istoricii participanți la eveniment profilul publicului țintă, al programelor și al relației cu presa locală.

Lucrările pe secțiuni desfășurate la Facultatea de Istorie – UB au acoperit subiecte variate cum ar fi clasificarea presei francofone, presa franceză și istoria culturală în perioada construirii identităților naționale în Balcani, sistemul francofon de informare în secolul al XIX-lea, presa francofonă și procesul de liberalizare în societățile sud-est europene și, nu în ultimul rând, presa francofonă între propagandă și diplomație culturală. O concluzie a dezbaterilor a fost necesitatea aprofundării acestui domeniu de studiu în România, materialul bogat existent în arhive și biblioteci furnizând suficientă informație pentru noi proiecte de cercetare și teze de doctorat.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul instituțiilor francofone din București, Institut Français de Roumanie, Agence Universitaire de la Francophonie, Le Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA) – transmite Centrul de Studii Turce – FIUB.

Contact: Centrul de Studii Turce –FIUB

Email: cst.istorie@gmail.com

Facebook: /cstbucuresti

Mai multe