Poarta castrului roman din Alba Iulia a fost restaurată
Poarta de intrare în castrul roman din Alba Iulia, ce datează din anul 106, a fost refăcută şi va fi accesibilă turiştilor începând din acest weekend. De aici va începe Traseul Celor Trei Fortificaţii. Monumentul va fi în centrul Zilei Cetăţii Alba Carolina, sărbătorită în mai, care dă startul sezonul turistic la Alba Iulia.
Poziţionată la intrarea pe Traseul Celor Trei Fortificaţii, poarta castrului roman va deveni intrarea principală a acestui traseu turistic. „Este terminată şi a fost reconstituită exact aşa cum a existat acum mai bine de 1.900 de ani“, a spus primarul Mircea Hava.Finanţarea lucrărilor de reabilitare a porţii castrului a venit din trei surse:100.000 de dolari s-au obţinut prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, 1.000.000 de lei din partea Ministerului Turismului, iar 200.000 de lei a fost finanţarea proprie a firmei Grup Corint SA, cea care administrează Traseului Celor Trei Fortificaţii. Traseul în cauză, realizat în parteneriat public-privat, este vizitabil doar contra cost.
Începând din anul 2007, nucleul istoric al Alba Iuliei a fost supus unui amplu proces de restaurare, pe o porţiune a acestuia fiind amenajat şi Traseul Celor Trei Fortificaţii. Au fost restaurate porţile I, III şi IV ale cetaţii de tip Vauban şi a fost refăcută poarta a II-a a aceleiaşi fortificaţii, dărâmată în perioada interbelică.„Sunt unii care consideră că porţile sunt prea albe. În timp, ele vor prinde însă o patină specifică monumentelor istorice. Pe de altă parte, Bălgrad înseamnă «oraşul alb», şi numele oraşului este astăzi Alba Iulia. Denumirea vine de la calcarul alb, de la Ighiu, care era exploatat încă de pe vremea romanilor”, a explicat istoricul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.În ce priveşte ultimul monument refăcut, Rustoiu a spus că reconstucţia porţii castrului s-a realizat pe baza cercetărilor arheologice. „Elementele de la baza porţii au fost descoperite la săpături, dar arcadele nu ştim cum arătau. Probabil partea de sus a porţii e făcută după o imagine a unei porţi a unui castru din altă parte a Europei. Porţile castrelor erau folosite exclusiv pentru intrarea armatelor şi nu aveau elemente de decor, iar acest lucru se respectă“, a declarat istoricul.
15 milioane de euro, costul restaurării
Până în acest moment, valoarea lucrărilor de restaurare la porţile I, II, III şi IV, precum şi de amenajare a şanţurilor de nord ale cetăţii a fost de aproximativ 15 milioane de euro. În prezent se derulează mai multe proiecte importante. Până în toamna acestui an, pe traseele turistice de pe zona de nord şi sud din şanţurile cetăţii vor fi amenajate piste de biciclete, alei pietonale, vor fi montate băncuţe şi pomişori în ghivece. Valoarea totală a acestui proiect este de peste opt milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri europene.De asemenea, sunt în derulare proiecte importante de refacere/restaurare a porţilor a V-a şi a VI-a, a zidurilor exterioare şi a patru din cele şapte bastioane ale cetăţii. Cel mai spectaculos dintre proiecte, care va schimba semnificativ aspectul oraşului presupune ca, până în 2011, zona din faţa Catedralei Reîntregirii să fie readusă la starea de acum 90 de ani. Aici urmează să fie excavată întreaga suprafaţă a şanţului cetăţii. Proiectul, iniţiat de primărie, este în valoare de aproximativ 14 milioane de euro şi a primit avizele necesare pentru a fi finanţat din fonduri europene.
Centru istoric extrem de valorosPartea istorică a Alba Iuliei cuprinde vestigiile a trei fortificaţii, primul fiind castrul roman, ce datează din anul 106, peste care s-a suprapus în secolul al XVI-lea cetatea medievală, iar în secolul al XVIII-lea, fortificaţia de tip Vauban. Aceasta din urmă a fost construită între anii 1714-1738 după planul arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Cetatea era centrul militar al Transilvaniei şi depozitul general de armament. Fortificaţia are o valoare arhitecturală deosebită, fiind cea mai reprezentativă fortificaţie de tip Vauban din România. Zidurile ei se întind pe aproximativ 12 kilometri şi au fost ridicate de 20.000 de iobagi. Centrul istoric al Alba Iuliei se află pe lista de aşteptare a României pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.