Peştera de la Tismana în care a fost ascuns tezaurul României va fi transformată în muzeu
Banca Naţională a României (BCNR) va amenaja un muzeu în interiorul peşterii de lângă Mănăstirea Tismana, unde a fost ascuns tezaurul României. Licitaţia va avea loc în această toamnă, urmând ca lucrările să demareze până la sfârştitul acestui an.
Proiectul amenajării muzeului tezaurului aparţine BNR Bucureşti şi a primit aprobarea Mitropoliei Olteniei pentru a fi pus în aplicare. Gheorghe Birău, directorul BNR filiala Gorj, a precizat că în această toamnă va avea loc licitaţia pentru amenajarea peşterii. Acesta a declarat că muzeul va putea fi inaugurat anul viitor:„Urmează să aibă loc licitaţia pentru alegerera constructorilor. Până la începutul toamnei se va organiza licitaţia. Se va amenaja o încăpere la intrarea în peştera şi se va amenaja pentru vizitare. S-a obţinut avizul de la Mitropolia Olteniei, pentru că peştera se află în administrarea Mănăstirii Tismana“.
Prin peşteră curge un pârâu, care era folosit de mănăstire pentru alimentarea cu apă. Astfel, în peşteră se află o conduct prin care apa ajunge la mănăstire. Acest curs de apă va dispărea. „Conducta va fi scoasă, iar cursul de apă va fi deviat şi probabilă că va fi subteran, pentru a permite accesul vizitatorilor în peşteră“, a precizat Gheorghe Birău. După amenajarea spaţiului peşterii se va trece apoi la dotarea muzeului cu obiecte specifice. „Va fi un proiect separat, pentru că trebuie să se stabilească obiectele de însemnătate istorică ce vor fi duse la acest muzeu. Nu s-a decis încă ce obiecte vor fi duse. După ce va fi fi finalizat, muzeul va reprezenta o atracţie turistică şi de educaţie Va fi ceva senzaţional pentru că un astfel de muzeu va fi unic în Europa. Nicio bancă europeană nu a trecut printr-un astfel de episod, ca tezaurul unei ţări să fie ascuns într-o peşteră“, a adăugat Gheorghe Birău.Primarul localităţii Tismana, Costel Buzianu, speră că numărul de turişti va creşte după deschiderea muzeului:„Localitatea este vizitată de mulţi turişti, care vin la mănăstire şi la cele două schituri sau să viziteze împrejurimile care sunt deosebit de frumoase. Cred că, după ce muzeul va fi deschis, în localitatea vor veni şi mai mulţi turişti“.
Tezaurul a fost ascuns timp de trei ani la Tismana
În peştera de lângă Mănăstirea Tismana a fost ascuns timp de trei ani, între 1944 şi 1947, tezaurul României, compus din 200 tone de aur, de teamă ca acesta să nu ajungă pe mâna ruşilor. La aurul nostru s-au mai adăugat şi 12 tone de aur aparţinând statului polonez, care l-a dat în păstrare ţării noastre. „Lingourile din aur au fost transportate cu autocamioanele la Tismana. Planul lui Antonescu era ca, în cazul în care duşmanii ar fi încercat să pună mâna pe Tezaur, intrarea peşterii să fie dinamitată şi închisă cu blocuri din piatră. În perioada respectivă, la Mănăstirea era detaşat un întreg batalion al armatei. Accesul era restricţionat şi pe drumul spre lăcaşul de cult şi mănăstire se circula cu bilet de voie“, ne povesteşte Nicolae Tomoniu, un cunoscător al istoriei localităţii Tismana.