Peste jumătate din români încă mai suspină după comunism
Mai bine de jumătate din români cred că se trăia mai bine pe vremea lui Nicolae Ceuşescu decât azi, potrivit unui sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“.
INSCOP Research a evaluat, în perioada 30 august-4 septembrie, o serie de parametri fundamentali ai democraţiei, precum libertatea, dreptatea socială, nivelul de trai, organizarea muncii şi independenţa justiţiei. Astfel, 81, 6% din români sunt de părere că după 25 de ani de democraţie, în România există mai multă libertate decât înainte de 1989. În schimb, 13, 9% nu sunt de acord cu acest lucru.
Întrebaţi dacă după 25 de ani de democraţie, pot spune că în ţara noastră este mai multă dreptate decât înainte de 1989, 68% din cei chestionaţi au răspuns negativ. Există însă şi un procent de 22, 5% din români care cred că acum există mai multă dreptate socială decât pe timpul lui Ceauşescu.
În ceea ce priveşte nivelul de trai, 60, 5% din români cred că acum se trăieşte mai prost decât înainte de revoluţia de la 1989. Există totuşi şi un procent destul de mare, 31, 4 % din respondenţi, care susţin contrariul.
„Sancţionare a regimurilor postdecembriste“
Deşi statisticile Eurostat din 2013 arată că România ocupă o poziţie fruntaşă în ceea ce priveşte timpul petrecut la locul de muncă, 56, 8% din respondeţi susţin că se munceşte mai puţin decât înainte de 1989. Există şi un procent consistent de români, 36, 5%, care cred că acum se munceşte mai mult în România decât în urmă cu 25 de ani.
Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP Research, a explicat rezultatele cercetării:„În mod evident, ca şi în cazul datelor prezentate de noi în barometrele anterioare, atunci când măsuram raportarea populaţiei la comunism, Nicolae Ceauşescu etc., cifrele nu reprezintă pur şi simplu o apreciere a regimului trecut, ci o sancţionare a regimurilor postdecembriste (ultimii 25 de ani). Ele reflectă nemulţumiri actuale mai degrabă decât evaluări reale pozitive ale societăţii comuniste. Este interesant mai ales modul în care publicul apreciază majoritar că azi se trăieşte mai prost şi se munceşte mai puţin decât înainte de 1989. Cel puţin în acest ultim caz, probabil că fiecare se gândeşte mai degrabă la organizarea muncii de către autorităţi decât la cât munceşte omul simplu“.
Ceauşescu, preşedinte
24, 7% din români îl consideră pe Nicolae Ceauşescu cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în luna iulie. Fostul dictator i-a surclasat pe toţi preşedinţii României post-decembriste.