Peste 500 de monede și 18 obiecte de podoabă dacice, recuperate din Austria
Peste 500 de monede și 18 podoabe dacice din argint au fost recuperate recent în Austria și repatriate recent, informează un comunicat al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).
Obiectele de patrimoniu vor fi prezentate, joi, începând cu ora 14,00, în cadrul unei conferințe de presă, care va avea loc la sediul MNIR. Piesele, de o valoare excepțională, au fost recuperate cu sprijinul poliției din orașul austriac Salzburg, acestea făcând obiectul unor cercetări ample, care au în centrul lor traficul ilicit de bunuri culturale mobile.
"Lotul de monede cuprinde atât piese numismatice dacice din argint emise în secolele III - II a.Chr., cât și emisiuni romane republicane și imperiale emise între secolele II a.Chr și I p.Chr., acestea fiind monede care au circulat în spațiul intra-carpatic și la nord de Dunăre în perioada cuprinsă între secolele III a.Chr - I p.Chr. În ceea ce privește lotul de 18 podoabe de origine dacică, acesta cuprinde: brățări, fibule, un colier cu pandantive, un lanț și un pinten. Acestea sunt databile între secolele I a.Chr. și I p.Chr., fiind realizate în ateliere din spațiul locuit de către geto-daci, cu predilecție Transilvania (spațiul intracarpatic), Sălaj-Crișana (spațiul de la vest de Carpații Apuseni), Banat și Oltenia. Se remarcă două tipuri de brățări unicat, realizate din bare de argint, una dintre brățări având terminațiile în formă de cap de lup, în timp ce o serie de brățări se individualizează prin prezența unor inele de care sunt prinse pandantive mici în formă de secure", precizează comunicatul MNIR.
Până în prezent s-au desfășurat numeroase operațiuni de recuperare și repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea convenției UNIDROIT. Ca urmare a acestor acțiuni, patrimoniul cultural național a fost reîntregit cu următoarele bunuri precum: brățări dacice regale din aur, monede din aur și argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede grecești din aur de tip Lysimachos, unelte și arme din fier.
Foto: Muzeul Național de Istorie a României